Elhasznált patronok környezetkárosító hatása

Veszélyes hulladéknak számít a kiürült nyomtatóba való tintapatron vagy festékkazetta?

A kérdés kicsit félrevezető, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy hulladéknak minősül a kiürült toner vagy patron. A “szerkezet” a legtöbb esetben kifogástalanul tudna tovább működni, csupán az alapanyag, a festék (illetve a tonereknél a festékpor) fogy ki belőle.

Festékkazetták, tintapatronok utántöltése

Amikor az eszköz még működőképes, sok esetben újra lehet tölteni.

Hogyan lehet újratölteni a tonereket?

A tonerekben többféle módszerrel is pótolni lehet a festéket:

  • Csináld magad (DIY) megoldás: számos üzlet, webshop árul eszközcsomagot azoknak, akik otthon szeretnék megpróbálni ezt a műveletet. Festékport és chipeket egyaránt szokott tartalmazni a készlet. Fontos odafigyelni a vásárlásnál, hogy a nyomtatónkkal kompatibilis eszközöket vásároljunk, a nem megfelelő elemek nem vár eredményekhez vagy akár működési hibákhoz is vezethetnek.
  • Sok gyártó biztosít lehetőséget, hogy vissza tudjuk küldeni nekik a náluk vásárolt tonereket, amiket aztán ők megvizsgálnak és lehetőség szerint utántöltenek. Ez a legbiztonságosabb módja az utántöltésnek, az árak azonban lehet, hogy magasabbak lesznek, mint a többi megoldásnál.
  • Léteznek üzletek, amelyek az utántöltött festékkazetták ismételt értékesítésével foglalkoznak. Jellemzően alacsonyabb árakkal lehet kalkulálni, így előnyösebb megoldás, mint újat venni, valamint a gyártóknál is kedvezőbb áron lehet “új” kazettához jutni. Egyedül a meghibásodás kockázata nőhet meg, így körültekintően érdemes kiválasztani a helyet, ahol vásárolunk.
  • Arra is van mód, hogy patronunkat bevigyük egy üzletbe és ott helyben újratöltessük, ez azonban kockázatosabb lehet, mint az előbb felsoroltak, hiszen előfordulhat, hogy a tonerünk nem tölthető újra megfelelően. (Például megfelelően volt-e tárolva, miután kiürült.) Mindenképpen érdemes érdeklődni, hogy milyen kockázatokkal járhat a toner töltése.

Tehát első dolgunk az kell hogy legyen, hogy meggyőződjünk róla, hogy valóban nem használható-e már az eszközünk, csak utána induljunk el vele a legközelebbi hulladéklerakóhoz?

Irodai veszélyes hulladékok tárolása

Szerencsére Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, természeti értékeink óvására. A rendszeres figyelemfelhívás eredményeképpen már a legtöbb ember számára ismert tény, hogy az elhasználódott nyomtatókellékeket gondosan, a veszélyes hulladékok számára előírt módon kell tárolni, illetve a megfelelő elszállításáról is gondoskodni kell.

Kellő precizitás nélkül sajnos a környezetünkre ártalmas hatással leszünk, mivel az ezekben az eszközökben a festék veszélyes hulladéknak minősül, károsítja a természetet.

WEEE által kiadott úniós direktívák igyekeznek az elhasználódott vagy utántöltésre váró tonerek tárolásának és begyűjtésének módját szabályozni, hogy minél kisebb kárt okozhassanak.

Ha szeretne jó minőségű utángyártott tintapatront vásárolni, akkor a linkre kattintva megteheti.