Élettudományi virtuális képzési rendszert fejleszt a Mozaik Kiadó és az SZTE

Élettudományi virtuális képzési rendszert fejleszt a Mozaik Kiadó és az SZTE

Mindenekelőtt az ápolóképzést segítő háromdimenziós, interaktív, szimuláción alapuló VR- és e-learning platformot fejleszt a Mozaik Kiadó Kft. a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karával kooperálva – tájékoztatta a szegedi vállalkozás a sajtó képviselőit.

Az információ alapján a 630 millió forint összköltségű, 2024 őszéig tartó projekt esetén a legújabb IT-megoldások támogatásával hoznak létre hiánypótló, tömegesen elérhető, egyedi szimulációs és tanulási környezetet ápolójelöltek és ápolók részére. Ennek megvalósításához a társaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt pályázatán 418 millió forintot nyert el.

A projekt legfőbb hozzáadott értéke az, hogy az elméleti tananyag elsajátítása és az embereknek nyújtott közvetlen segítség közt csinál valósághű szimulációs fázist és e-learning rendszert, amely a beteggel való tényleges találkozáskor már készségszintű, alkalmazható tudást nyújt.

A fejlesztés célja, hogy virtuális környezetben szimulálja azokat a körülményeket és eseményeket, amelyeket a tanulóknak tudniuk kell kezelni, megoldani, átlátni, amint azt ezután a mindennapi munkájuk esetén is tenniük kell. Az elméleti tudás és gyakorlati képességek sajátos összekapcsolásával a teljes körű ápolóképzés új korszakát nyitja meg.

Az e-learning rendszer elemei olyan új digitális tananyagok, 3D-animációk, videók és valósághű VR-szimulációs gyakorlati tér, amelyek az anatómia, az élettan, a fizioterápia, az ápolástan, a preventív egészségügyi gondozás tudományterületeinek tananyagát dolgozzák fel. A magas szakmai színvonalú elméleti és gyakorlati anyagok koherens, komplex, felhasználóbarát digitális platformmá állnak össze.

Az 1990 óta funkcionáló Mozaik Kiadó Kft. Magyarország meghatározó tankönyvkiadója, amely szüntelenül korszerűsíti digitális kiadványait és oktatást segítő alkalmazásait. A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján a magyar magántulajdonban álló, 76 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás tavalyi értékesítésből származó nettó árbevétele 1,942 milliárd forint volt, ami 41 százalékkal haladta meg a 2019-est. Az árbevétel csaknem 43 százaléka származott exportból. A vállalkozás múlt évben – a 2019-eshez képest csaknem háromszorosára – 842 millió forintra növelte adózott eredményét.

mti