Egyedülálló módon hozza világra utódait egy újonnan azonosított békafaj Indonéziában

Egyedülálló módon hozza világra utódait egy újonnan azonosított békafaj Indonéziában

Egyedülálló módon hozza világra utódait egy újonnan azonosított békafaj Indonéziában: a többi békával ellentétben a Limnonectes larvaepartus nem petéket rak, vagy kisbékákat hoz a világra, hanem ebihalakat szül.

A Bandungi Műegyetemen dolgozó Djoko Iskandar az 1990-es években fedezte fel a különleges kétéltűt, amelyet azonban csak most ismertek el önálló fajként. Az indonéziai Celebesz-szigetén élő béka már jó ideje a szakemberek kiemelt figyelmét élvezte, mivel gyanították róla, hogy egyedülálló módon szaporodik. A kutatók a Plos One című folyóiratban számoltak be elsőként a legfrissebb eredményeikről.

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) munkatársaként dolgozó Jim McGuire szemtanúja is volt egy szülésnek: a szakember azt hitte, hogy egy hím példányt tart a kezében, ám a következő pillanatban már ebihalak voltak a tenyerében – adta hírül a BBC News.

A világ mintegy hatezer békafajának szinte mindegyike külső megtermékenyítéssel szaporodik: a nőstény lerakja a petéit párzáskor, a hím pedig kiengedi a spermáját, hogy megtermékenyítse azokat. “Ez az új béka egyike annak a mindössze 10-12 fajnak, amely belső megtermékenyítéssel szaporodik, és azok közül is az egyetlen, amely ebihalakat hoz a világra és nem kisbékákat szül, vagy megtermékenyített petéket rak le” – mondta McGuire.

A szakemberek előtt egyelőre rejtély, hogy a hím miként termékenyíti meg a petéket a nőstényben, mivel a békáknak nincs “hagyományos” nemi szervük a sperma átadására. Két kaliforniai békafaj esetében péniszszerű “farok” végzi el ezt a feladatot, ám az új indonéziai fajnál nem találtak ehhez hasonló szervet a kutatók.

A szakemberek szerint a Limnonectes nemzetségnek akár 25 faja is élhet a szigeten, ám mostanáig mindössze négyet sikerült azonosítani és egyelőre nagyon keveset tudnak az állatokról.

“Új fajt felfedezni nem számít nagy ritkaságnak, újfajta szaporodási módra bukkanni azonban nagyon is az” – mondta Ben Tapley, a Zoológusok Londoni Társaságának (ZSL) munkatársa. “A kétéltűek körében több mint negyven ilyen mód létezik, de ez a mostani teljes mértékben egyedülálló” – tette hozzá a szakember.

(MTI)