Egy már kihalt, fára mászó kengurufajt azonosítottak a tudósok

Egy már kihalt, fára mászó kengurufajt azonosítottak a tudósok

Egy már kihalt, a fára mászáshoz alkalmazkodott kengurufajt azonosítottak ausztrál szakemberek, akik a Royal Society Open Science című folyóiratban ismertették az eredményeiket.

Az ausztrál Murdoch Felsőfokú intézményben dolgozó Natalie Warburton és a Flinders Egyetem munkatársa, Gavin Prideaux csaknem két egész csontvázat és nagyszámú koponyacsontot elemezve arra jutott, hogy ezek a már kihalt kenguruk azért alkalmazkodtak a fára mászáshoz, hogy hozzáférjenek a talajon mozgó állatok részére elérhetetlen növényi táplálékokhoz – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A tanulmányozott csontokat még 2002-2003-ban bukkantak rá a nyugat-ausztráliai Nullarbor-síkság barlangjaiban.

Szigorúan véve, nem Warburton és Prideaux voltak az elsők, akik tudományosan leírták ezt a fajt. Egy már ezelőtt feltárt példányt viszont, egy-két fog- és állkapocstöredék alapján hibásan soroltak be rendszertanilag. A két csaknem egész csontváz – egy hímé és egy nőstényé – alapján a tudósok most korrigálták a hibát és a faj a Congruus kitcheneri nevet kapta.

Tekintettel arra, hogy mindössze egyetlen csoportot kivéve a kenguruk és a wallabyk a talajon mozognak, és mivel a fakúszó kenguruk minden faja közeli rokonságban áll egymással, így a pillanatnyi felfedezés azt jelenti, hogy a fára mászás képessége egynél többször fejlődött ki a kenguruk családfájában.

Warburton alapján a Congruus kitchenerinek szokatlanul hosszú ujjai voltak, amelyek ívelt karomban végződtek, ami lehetővé tette részére az erős szorítást, izmos mellső végtagjaival emelte fel és tartotta meg magát a fákon, ameddig a többi kenguruhoz képest hosszabb és mozgékonyabb nyaka révén gördülékenyebben mozgatta a fejét heterogén irányba, amikor levelek után kutatott.

A felfedezés azért is kivételes, mert a Nullarbor-síkságon napjainkban már nincsenek fák, ami azt jelenti, hogy a térség egészen másképpen festett ezeknek a méretes, fára mászó kenguruknak az során.

mti