Edward Lear eddig idegen költeményeit találták meg egy magángyűjteményben

Edward Lear eddig idegen költeményeit találták meg egy magángyűjteményben

Edward Lear viktoriánus angol költő több, eddig idegen verse bukkant fel egy magángyűjteményből – írta meg a BBC hírportálja.

A költeményeket a Nottinghami Egyetem doktori hallgatója, Amy Wilcockson találta meg a British Libraryben.

Wilcockson kéziratok olvasása közben bukkant rá egy-két oldalra, amelyeket Lear egy ifjú angol hölgynek írt.

Az egyetem alapján jókora leletről van szól, az írások közt megjelenik egy limerick, amely egy bicikliző öregúrról szól, egy újabb költemény és nagyon sok levél. A kézirat a Charnwood Autograph Collection titulussal rendelkező gyűjteményből bukkant fel.

Az angol hölgy, Mary Theresa Mundella, egy liberális politikus, Anthony John Mundella lánya a neki küldött leveleket átadta unokahúgának, Lady Dorothea Charnwoodnak.

Wilcockson megemlítette, hogy a The Last of the Octopods című költeményt olvasva hangosan nevetett, mert annyira viccesnek találta. Még jobban megörült, amikor felfedezte a költemény alatt a szerző nevét. Mikor utánanézett, hamar kiderült, hogy Learnek ezek a kéziratai soha nem publikálódtak.

Az írásokat most digitalizálják a British Libraryben.

A költő és grafikus Edward Lear (1812-1888) az angol nonszensz versek egyik legjelentősebb alkotója. Írásait maga illusztrálta és dallamokat is szerzett költeményeihez. Angliában őt tekintik a limerick versforma egyik legszámottevőbb elterjesztőjének.

mti