Dualpixeles képérzékelő a Samsungtól

Dualpixeles képérzékelő a Samsungtól

A fejlett memóriatechnológia terén piacvezető Samsung Electronics prezentálta legmodernebb, okostelefonokhoz fejlesztett 12 megapixeles (Mp) képszenzorát, amellyel erőteljesen növelhető a mobiltelefonnal hozott létre képek minősége. A már tömeggyártásban készülő 1,4 μm képpont alapú képérzékelőt a DSLR kamerákból ismert Dual Képpont technológiával szerelték fel. A modern műszaki megoldás sebes automatikus élességállítást, továbbá gyenge fényviszonyok mellett is prémium minőségű képek készítését kínálja.

„A modern képérzékelőnk professzionális automatikus élességállítás teljesítményt vált ki a mobilkészülékekben, tudniillik mind a 12 millió képpont egy fázisérzékelő automatikus élességállítás (phase detection auto-focus (PDAF)) felderítőként üzemel” – nyilatkozta Ben K. Hur, a Samsung Electronics System LSI marketingért felelős igazgatóhelyettese. – „A felhasználók a rendezvény pillanatában rögvest, a fényviszonyoktól függetlenül rögzíthetik okostelefonjaikkal a mindennapjaik történéseit és az életük lényeges pillanatait.”

A Samsung korszerű képszenzora a Dual Képpont korszerű műszaki megoldásnak betudhatóan két, a képpont jobb és bal felén elhelyezett fotodiódát alkalmaz. Ezzel szemben a szokásos képszenzorokban mindössze a pixelek 5 százaléka rendelkezik egy olyan fotódiódával, amely a fény fázisérzékelése érdekében a fényrészecskéket mérhető fotoárammá tudja alakítani. A Dual Képpont képszenzorban így már az összes képpont képes érzékelni a felfogott fény fáziskülönbségeit, ami jóval gyorsabb automatikus élességállítást kínál. Ennek a korszakalkotó fejlesztésnek hála a Samsung modern képérzékelője tiszta és éles képeket idéz elő még rossz fényviszonyok közt fotózott mozgó eszközök esetén is.

A szenzor azonkívül a Samsung ISOCELL technológiáját is alkalmazza, amely az egyes pixelek közé vékony fizikai határvonalat húzva elszigeteli a fotódiódákat, ezáltal csökkenti a túlcsordulást, és maximalizálja a képszenzor működését.

A kimagasló teljesítmény és a lehető legkisebb méret érdekében a modern képérzékelőt csúcskategóriás chip-stacking technológiával készítették. A Dual Képpont képszenzor egy 65 nanométeres (nm) érzékelőt és egy 28 nm-es logikai chipet vegyít magában, hogy korunk keskeny okostelefonjaiba integrálva zseniális fényképezési élményt nyújtson.