Díszvendég a 115 éves halasi csipke

Díszvendég a 115 éves halasi csipke

Belgium lesz a díszvendége az idén 115 éves halasi csipke előtt is tisztelgő csipkekiállításnak és találkozónak, amely pénteken délután nyílik a Csipkeházban.

Szécsiné Rédei Éva, a kiskunhalasi Csipkeház igazgatója hangoztatta: a halasi csipke évfordulója alkalmából országos csipketervezési pályázatot hirdettek. A jelentkezőknek a szokásos halasi csipke motívumait kellett új elemekkel ötvözniük pályamunkáik megtervezésekor. A 38 jelentkező több mint 100 csipketervet küldött be. A bemutató esetén a pályamunkák mellett az öt díjazott terv varrott változatát is megnézhetik a kíváncsiskodók.

A szervezők a pénteki megnyitóra A jövő csodája – érték, hagyomány, eredetiség címmel divatbemutatóval is készülnek, ahol Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruháit mutatják ezt követően be. A több évszázados tradíciókkal büszkélkedhető belga csipke megismertetésére egy 22 fős csoport érkezik Kiskunhalasra. Munkáik kiállítása mellett a rendezvény alkalmával bemutatót is tartanak a Csipkeház udvarán.

Kiskunhalas testvérvárosából, a Magyarkanizsáról és Szabadkáról érkező delegáció tagjaként a településre látogat az a hölgy is alkotásaival, aki a régióban egyedüliként készíti a fonott csipkét. Ez a technika a csipkekészítés ősének is tekinthető, ezenfelül a vertcsipke is ebből alakult ki – mondta az igazgató.

A 18. Internacionális Csipkekiállításon és Találkozón részt vesznek a Magyarországon funkcionáló jelentősebb csipkekészítő műhelyek képviselői is, akik kézimunkáik mellett szombaton bemutatják a tájegységükre leginkább sajátos varrott, vert, horgolt és kötött csipkekészítési technikákat vagy a speciális csomózásos eljárást, a frivolitás néven is ismert hajócsipkét.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a magyarországi csipkekészítők körében meghirdetett A nő ékessége a csipke című pályázatra 28 alkotás érkezett be. A főként ékszereket és ruházati kiegészítőket szombaton bírálják ezt követően el. A halasi csipke rajzát Dékáni Árpád, a helyi református gimnázium rajztanára tervezte meg 1902-ben. A magyar varrott csipke újszerűen hatott, ugyanis ezelőtt főként a vertcsipkét alkalmazták országszerte. A külföldön is hamar kedveltté vált technikát első alkalommal a kiskunhalasi származású Markovits Mária alkalmazta, ő alkotta meg Dékáni Árpád tervei alapján az első halasi csipkéket 1902 decemberében. Az akkortól fogva világhírűvé vált halasi csipke első darabjait a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatták be.

mti