Diák Oscar-díjat nyert az Ostrom

Diák Oscar-díjat nyert az Ostrom

Huszonhét év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat (Student Academy Award), Kovács István Ostrom című munkájával bekerült a Diák Oscar három díjazottja közé – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap sajtótájékoztatóján. Az Ostrom a Filmalap patronálásával készült.

A tájékoztatás alapján október 11-én Los Angeles-ben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theater-jében megrendezendő díjátadón derül ki, hogy a fiatal magyar direktor az Arany, az Ezüst vagy a Bronz Diák Oscar-díj büszke tulajdonosa lesz.

Az információ alapján Hutlassa Tamás és Osváth Gábor producerek elmondták, hogy „az Oscar szabályzata alapján ennek a díjnak betudhatóan az Ostrom című filmet benevezhetik a Legjobb rövidfilm kategóriába. Ezáltal a magyar diplomafilm a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet ezt követően az Oscar-díjért, amennyiben bekerül a jelöltek közé az akadémia tagok szavazatai alapján.”

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott film főbb szerepeiben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar bosnyák színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László megfigyelhető. Az Ostrom internacionális premierje a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában volt nyári hónapokban; itthon első alkalommal a Friss Hús esemény mutatta be, ahol a zsűri elismerő oklevelét, és nemrég a BuSho eseményen a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el.

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. Kovács István korábbi Betonzaj című rendezésével hívta fel magára a figyelmet, előző évben az első világháborús Szürke senkik című tévéfilmje kiérdemelte a Legjobb tévéfilm, a Legjobb direktor és a Legjobb főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat.

Az Ostrom az Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra producerek) és az SZFE (Bosnyák Miklós producer) gyártásában, a Film Force Team (Hutlassa Tamás, Hutlassa Barna producerek), a Filmfabriq (Osváth Gábor producer) és a Vision Team koprodukciójában készült.

A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor volt.

Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjaira idén összesen 1582 nevezés érkezett. Az elmúlt két évben az Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek két filmje is bejutott a jelöltek közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Hangulatos alak, múlt évben mindazonáltal Freund Ádám rendezése, a Földiek volt versenyben.

Diák Oscar-díjat eddig egyetlen magyar alkotó nyert, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt… című diplomafilmjéért.

mti