Dévai Boglárka új kvalifikációs rendszerben reménykedik

Dévai Boglárka új kvalifikációs rendszerben reménykedik

Dévai Boglárka Európa-bajnok tornász abban bízik, hogy az olimpiai kvalifikációs rendszer átdolgozásával új esélyt kaphat, és ott lehet a jövő nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokon.

A szombathelyi sportoló legutóbb 2018 augusztusában a glasgow-i kontinensviadalon versenyzett, és ugrásban aranyérmet nyert. Ezt követően sérülés és betegség okán hosszú kihagyásra kényszerült, de márciusban már megint a válogatottal készülhetett, ám ez a koronavírus-járvány okán félbeszakadt.

„Roppantul rosszul jött, hogy vissza kellett kerülnöm oda, ahol voltam, mert abban a másfél évben permanensen itthon kellett lennem, nehezen tudtam kimozdulni. Rossz érzés és nehezen élem meg, de egyébként jól vagyok” – nyilatkozta z M1 aktuális csatornán.

Dévai hangoztatta még, tornatermi edzést nem végez, ugyanakkor otthoni erősítéssel, szobabiciklizéssel és futással próbálja karban tartani magát, lassacskán ugyanakkor összeáll egy jó edzésterv is részére.

Felelevenítette, hogy január 2-án kezdték újra az együttes gyakorlásokat, módfelett jó formában volt. Így sem örült annak, hogy ezáltal alakult a helyzet, mert úgy érezte, készen áll a visszatérésre másfél év után.

A tornasport olimpiai kvótaszerző szériája is félbeszakadt, mivelhogy több világkupa-verseny mellett a párizsi Európa-bajnokságot sem lehetett megrendezni a járvány folytán.

„Nem tudom, lesz-e új kvalifikációs rendszer. Ha lesz, akkor új esélyt kapnék a kvótaszerzésre. Az olimpia elhalasztása jó döntés volt, ugyanakkor a jövő évi versenynaptárat csaknem az összes sportágban fel fogja borítani” – indokolta.

Dévai leszögezte, feltétlenül ki áhítana tartani addig, amíg kijut egy olimpiára, és ha ez nem a tokiói, akkor a 2024-es párizsi lesz.

Hozzáfűzte, egyelőre azt sem tudják, az Európa-bajnokság meg lesz-e tartva, de bízik benne, hogy ősszel lesz potenciál pótolni.

„Kimondhatjuk, hogy felépültem. Olyan nincs, hogy nem fáj, de csak jelentősen minimálisan szoktam érezni, főleg akkor, ha többet terhelem a lábamat. Rettentően örülök, hogy másfél év szenvedés után el tudtam ezt érni” – mondta Dévai.

MTI