Csaknem 5,2 millió vonuló madarat számoltak meg az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői

Csaknem 5,2 millió vonuló madarat számoltak meg az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői

Csaknem 5,2 millió vonuló madarat számláltak meg idén az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői, akik október első hétvégéjén rögzítették megfigyeléseiket Európában és Közép-Ázsiában.

A 25. esetben kihírdetett akcióban idén 41 állam madártani szervezete, köztük Magyarország BirdLife követe, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) volt ott. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában a tavalyinál több, legalább 956 helyszínen, több mint 5,2 millió madarat figyelt meg a 25 ezer résztvevő – közölte az MME sajtótájékoztatóján.

Az összegzés alapján Magyarország idén is jól szerepelt az országok közti játékos versenyben: a résztvevők tekintetében az első, a helyszínek számát nézve a második, a látott madarak számlálásában harmadik helyet érte el.

A legtöbb helyszínen a hollandok végeztek megfigyeléseket és a legtöbb madarat is ők rögzítették.

A leggyakoribb három madárfaj Magyarországon a seregély, az örvös galamb és a nyári lúd volt, amíg internacionális viszonylatban a csilpcsalpfüzikét, a seregélyt és az apácaludat figyelték meg a legtöbb alkalommal az első három helyen.

mti