Csaknem 15 ezer látogatója volt a fővárosi Tradicionális Film Maraton programjainak

Csaknem 15 ezer látogatója volt a fővárosi Tradicionális Film Maraton programjainak

Csaknem 15 ezer látogatója volt a II. Fővárosi Tradicionális Film Maraton programjainak – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap sajtótájékoztatóján.

Közlésük alapján esténként megtelt Budapesten a Szent István-bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi a találkozó ideje alatt. Az esemény legtöbb vetítése teltházas volt.

A maraton programjainak egy részét Egerbe és Győrbe is elvitték a szervezők. A 63 fővárosi programon 11 ezren, Győrben és Egerben összesen közel 4 ezren voltak ott.

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum igazgatósága szervezésében, második alkalommal megszervezett maratonon hosszú tapssal ünnepelték Claudia Cardinalét, az európai filmművészet egyik legnevezetesebb színésznőjét, aki A párduc és a Volt egyszer egy vadnyugat vetítése előtt köszöntötte a sok száz egybegyűltet.

Sokan voltak kíváncsiak az 1918-ban készült, nemrég restaurált némafilm, Az aranyember, a Moszkva tér és A jókora kékség vetítéseire is. Utóbbit a film egyik főszereplője, Jean-Marc Barr mutatta be.

A II. Fővárosi Hagyományos Film Maraton egy szakmai előadássorozattal indult a Francia Intézetben. A nézők láthatott magyar sci-fit a 30-as évekből, előadást Az aranyember című Jókai-regény filmváltozatairól, betekintést nyerhetett Abel Gance 10 órás Napóleon-filmjének kalandos restaurálási történetébe és az európai filmarchívumok munkatársai osztották meg ismereteiket a film közoktatásban lehetséges alkalmazási területeiről. A Maraton nyitóestjén a restaurált, Oscar-díjas Mephisto című filmet mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Szabó István, Koltai Lajos operatőr és a főszereplő, Klaus Maria Brandauer jelenlétében.

A programban szerepeltek felújított némafilmek is, mint G. W. Pabst Pandora szelencéje című filmje vagy Illés Jenő Mania című német-lengyel koprodukcióban készült filmje Pola Negrivel a főszerepben.

Katinka Faragó – Ingmar Bergman producere – Szabó Istvánnal beszélgetett a publikum előtt a mesés svéd filmrendezőről, amit Bergman alkotása, A varázsfuvola követett. Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tartott a filmalap Fast Forward Programja keretében – például a Fanny és Alexander készítéséről és Egerbe is ellátogatott egy közönségtalálkozó erejéig.

Jókora kíváncsiság kísérte a magyar szerzők 1920-as és 1930-as években Hollywoodban betöltött szerepét feltáró filmösszeállítást, sőt még a régi magyar reklámfilmek és Budapestről készült filmek vetítéseit. A cannes-i parádé hagyományos szekciójának igazgatója személyesen vezette be a Cannes Classicsnak szentelt blokk filmjeit. A hatnapos eseményen jelen volt nagyszámú közép- és nyugat-európai filmarchívum vezetője és olyan tetemes filmtörténészek, mint David Robinson.

Az animációs filmek közt is nagyon sok nevezetes alkotás szerepelt: Jankovics Marcell felújított János vitéze, Richly Zsolt Háry Jánosa, John Halas Állatfarmja, az Oscar-díjas A légy és a frissen restaurált Macskafogó. A szabadtéri vetítéseket esténként közel ezren tekintették meg.

mti