Bővítik a CERN terjedelmes hadronütköztetőjének a kapacitását

Bővítik a CERN terjedelmes hadronütköztetőjének a kapacitását

Megkezdődtek az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) terjedelmes hadronütköztetőjének (LHC) bővítési munkálatai, amelyek célja, hogy 2026-ra javítsák a Föld legnagyobb részecskegyorsítójának teljesítményét, még több ütköztetést végezzenek a kísérletek esetén, növelve a modern fizika felfedezéseinek lehetőségét – közölte közleményben honlapján a CERN.

A jókora hadronütköztetőben 2010 óta ütköztetnek részecskéket. A Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélységben, egy 27 kilométer hosszúságú, 3 méter átmérőjű alagútban funkcionáló LHC terjedelmes kísérleteiben a csaknem fénysebességre felgyorsított, egymással szemben haladó protonnyalábokat ütköztetnek, aminek eredményeként új elemi részecskék keletkeznek. Ezek tanulmányozásával a szakemberek az anyag tulajdonságait, mindemellett a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének titkait igyekeznek megfejteni.

Az LHC képes másodpercenként 1 milliárd proton-proton ütközést létrehozni. Az információ alapján a kibővített terjedelmes luminozitású terjedelmes hadronütköztetőben (High-Luminosity Large Hadron Collider – HL-LHC) ezen ütközések száma növekedni fog, ami tízszer több adatot fog eredményezni 2026 és 2036 közt. Ez azt jelenti, hogy a fizikusok képesek lesznek ritka jelenségeket vizsgálni és még pontosabb méréseket végezni.

A bővítés alatt két fő helyszínen – egy svájci és egy franciaországi – új épületeket húznak fel, új vájatokat, aknákat és föld alatti csarnokokat építenek, az alagutak és föld alatti csarnokok új hűtőberendezéseknek, elektromosáram-termelő és -ellátó rendszernek, illetve hűtő- és szellőzőrendszernek adnak ezután otthont. Az LHC csaknem 130 darab új mágnest, köztük 24 szupravezetőt kap.

Az építési munkálatok alatt az LHC tovább fog működni, kétszer terveznek műszaki leállást.

A terjedelmes hadronütköztető tette lehetővé a Higgs-bozon létezésének bizonyítását 2012-ben, ami óriási előrelépést jelentett annak megértésében, hogyan nyerik el a részecskék a tömegüket. A HL-LHC-bővítés lehetővé fogja tenni a Higgs-bozon tulajdonságainak még pontosabb meghatározását, még pontosabb mérését annak, hogyan jön létre és hogyan pusztul, és hogyan kerül kölcsönhatásba más részecskékkel.

„A HL-LHC ki fogja terjeszteni a jókora hadronütköztető kutatásait az eredeti misszióján túlra, a felfedezések új lehetőségeit hozza el úgy, hogy a részecskék, mint a Higgs-bozon tulajdonságait nagyobb pontossággal méri, és még mélyrehatóbban tárja fel a világegyetem alapvető alkotóelemeit” – idézte a közlemény Fabiola Gianottit, a CERN vezérigazgatóját.

MTI