Bosch áttöréses fejlesztés Díjat kapott a miskolci kéziszerszám gyár

Bosch áttöréses fejlesztés Díjat kapott a miskolci kéziszerszám gyár

A Teljes Körű Minőségirányításban kiváló eredményeket elért szervezetek elismerésére létrehozott díjjal jutalmazta a Robert Bosch Power Tool Kft.-t a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület (EFQM partner). Az elismerést Ansgar Lengeling, a kéziszerszám gyár ügyvezető igazgatója tegnap vette át ünnepélyes keretek között. Japán és az Amerikai Egyesült Államok mellett Magyarország a harmadik ország a világon, ahol a minőségvezetési rendszerek bevezetésében kitűnt vállalatok, csoportok és egyének erőfeszítéseit elismerik. Az Átfogó Minőségvezetési Rendszer bevezetésében kitűnt cégek, egyének erőfeszítésének elismerésére Dr. Shoji Shiba japán professzor alapította a Shiba-díjat. A professzor elvei szerint a minőség ma már nem csupán a termékek minőségét jelenti, hanem a vállalat egészében kell jelen lennie.

Bosch áttöréses fejlesztés Díjat kapott a miskolci kéziszerszám gyár
Fejlesztési díjat kapott a miskolci Bosch

A fizikai korlátok legyőzése

A Miskolcon működő kéziszerszámok gyártásával foglalkozó Bosch gyár pályázatában arra adott választ, hogy hogyan növelheti a kibocsátását egy év alatt több mint 25 százalékkal a lean eszközök és egy innovatív vezetői szemléletmód hatékony kombinációjának segítségével. A megoldást a Lean Line Design gyári szintű bevezetésében, az igényre szabott belső logisztikai rendszer kialakításában valamint a külső beszállítók fejlesztésében látják.

A miskolci gyárban a projekt során felhalmozott folyamatfejlesztési tapasztalatok terjesztésére nagy hangsúlyt helyeztek és nyitott kapukat biztosítottak Boschon belüli és kívüli partnereiknek. A cégek közötti információ- és tapasztalatcsere, valamint a felmerülő nehézségek, sikerek, kihívások megosztása egymás között a vállalatok hosszú és rövid távú céljainak elérését segítik. „Egy benchmark látogatás során visszajelzéseket, ötleteket, akár a meglévő problémákra kész megoldó kulcsokat is kaphatunk egy-egy a vállaltcsoporton kívüli szereplőtől és megnyugtató, hogy a tudásátadásnak köszönhetően nem kell minden nap újra feltalálni a kereket.” – hangzott el a díjátadón.

Jól látható az a trend is, mely szerint a vállalkozások vezetőitől egyre szélesebb látókörű gondolkodást és mind bonyolultabb vezetői-irányítói eszköztárat kíván meg az eredményes piaci helytállás. A kiélezett versenyhelyzetben a vállalatok maguk is rákényszerülnek arra, hogy meglevő és alkalmazott módszereiket továbbfejlesszék. A gyárban évek óta alkalmazott gyakorlati és technikai megoldásokat összefoglaló tanulmány ezért kitért arra is, hogy egy-egy nagy horderejű, a társaság életét befolyásoló hosszú távú döntés előkészítésében, illetve a megvalósításban milyen szerepet tölt be a vállalati kultúrát nagyban alakító management.

„A cégfilozófiánkban megfogalmazott célok teljesülését külső értékelők által, vagyis minőségdíjak megpályázásával is kontrolláltatjuk. Az IIASA-Shiba Díj nemzetközileg az egyik legismertebb, a minőségügy területén elérhető elismerés. Nagy öröm számomra, hogy a vállalatoknak járó díjat ezúttal a Bosch miskolci kéziszerszámgyára kapta. Évek óta fejlesztjük vezetési módszerünket, azt a filozófiai és vállalati gyakorlatot, amely a szervezet céljainak érdekében a leghatékonyabb módon használja fel a szervezet rendelkezésére álló emberi és anyagi erőforrásokat.” – nyilatkozta Ansgar Lengeling gyárigazgató a díj átvétele kapcsán.

A pályázatban leírt áttöréses projekt sikerének köszönhetően a Robert Bosch Power Tool Kft. több száz különféle kéziszerszám gyártási lehetőségét nyerte el. Ezáltal a kibocsátásukat néhány éven belül másfélszeresére tudják növelni.

(forrás: Bosch)