Borisz Nyemcov ellenzéki politikusról nevezik el Prágában az orosz külképviselet előtti teret

Borisz Nyemcov ellenzéki politikusról nevezik el Prágában az orosz külképviselet előtti teret

Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról nevezik el a prágai orosz külképviselet előtti teret, amely eddig a Pod kastany (Gesztenyék alatt) nevet viselte. A névváltoztatásról döntött a prágai települési önkormányzat Zdenek Hrib kalózpárti főpolgármester javaslatára.

A névváltoztatás a városvezetés által elfogadott határozat alapján politikai gesztus kíván lenni Oroszország felé, és az orosz ellenzékkel, azonfelül az ottani emberi jogi mozgalmakkal való szolidaritás kinyilvánítása.

“A névváltoztatásnál a polgárok hosszú távú javaslataiból, ezenkívül a cseh emberi jogi hagyományokból indultunk ki. Ezeket nem szabad feledni” – hangoztatta a főpolgármester a döntés után.

A cseh sajtó egy része bírálta a döntést. Milos Zeman államfő ugyanakkor kijelentette, hogy a Zdenek Hrib kezdeményezése “csak az emberi kicsinyesség bizonyítéka”. Prágában a település önkormányzatában az ellenzéki Cseh Kalózpártnak és koalíciós partnereinek van döntő része.

A tér új névtábláját várhatóan február 27-én, Borisz Nyemcov meggyilkolásának ötödik évfordulóján avatják fel. A tér átnevezése adminisztratív problémákat nem vet fel, mert a címen egyedül az orosz külképviselet van bejegyezve. A névváltoztatást a cseh főváros illetékes szakbizottsága már ezelőtt jóváhagyta.

Borisz Nyemcovot, aki 1997-1998-ban orosz kormányfőhelyettes volt, 55 éves korában, 2015 februárjában ölték meg öt lövéssel a Kreml közelében, egy-két órával azután, hogy demonstrációra szólított fel Oroszország Ukrajnában történő katonai beavatkozása miatti. 2017 nyarán egy orosz bíróság öt embert talált bűnösnek a gyilkosságban. Magát a gyilkost, Zaur Dadajevet, aki hátba lőtte a politikust, húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, bűntársaira ugyanakkor 6-tól 11 évig terjedő börtönt szabtak ki. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna a gyilkossághoz.

Prágához hasonló lépést tett ezelőtt az amerikai, a litván és az ukrán főváros – Washington, Vilnius és Kijev – is.

mti