Bíró Annamária fazekas életművét bemutató emlékszoba nyílik Decsen

Bíró Annamária fazekas életművét bemutató emlékszoba nyílik Decsen

A sárközi és a barcasági fazekasság csodás művelőjének, Bíró Annamáriának életét és életművét bemutató emlékszoba nyílik a Tolna megyei Decs faluházában augusztus 19-én – közölte a bemutató egyik rendezője sajtótájékoztatóján.

Rühl Gizella hangoztatta: családi hagyatékból válogatták ki a csaknem 180 népi és korszerű kerámiát, amelyek mellett egyéni okmányok, oklevelek, újságcikkek, levelek mutatják be a népművész pályáját.

A kiállítási anyag életmű-keresztmetszetet ad az 1998-ban, 47 évesen elhalálozott alkotóról, aki halálának évében nyerte el a népművészet mestere címet.

A makói születésű Bíró Annamária Szekszárdon ismerkedett meg a sárközi kerámia hagyományaival, és a Decsi Háziipari Szövetkezetben elsajátította a sárközi hímzés motívumvilágát. Később a szekszárdi kerámiaüzem művészeti vezetőjeként járult hozzá a sárközi kerámia megőrzéséhez. Ezzel párhuzamosan művelte a barcasági kerámia formáit is: az erdélyi tájegység stílusát, a fehér alapon kék írókával díszített kerámiát művészi szintre emelte, és hozzájárult megőrzéséhez, ismertté tételéhez – mondta Balázs-Kovács Sándor, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum néprajzkutatója.

A fazekasmester itthon és külföldön jó néhány egyéni tárlaton mutatkozott be, kerámiáinak egy része a Wosinsky múzeum tulajdonában van, más része 2006-tól magángyűjteményben volt eddig megfigyelhető.

A Szekszárdon 2009-ben nyílt, és öt évig működött Fazekas pince kihangsúlyozott helyen mutatta be munkáit; a decsi tájházban most nyíló emlékszoba főképpen barcasági kerámiákat tár a nézőközönség elé, mindemellett ízelítőt ad a művész sárközi hímzéseiből is.

mti