Befejeződött a legnagyobb német könyvtár főépületének felújítása

Befejeződött a legnagyobb német könyvtár főépületének felújítása

Befejeződött a német nyelvterület legnagyobb könyv-, dokumentum- és kéziratgyűjteménye, a berlini állami könyvtár (Staatsbibliothek zu Berlin – StaBi) főépületének rekonstrukciója – jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

A német főváros legnevezetesebb útján, az Unter den Lindenen álló ház felújítása az újraegyesítés utáni Németország egyik óriási szabású kulturális beruházása.

Mint nagyon sok hasonló állami finanszírozású berlini óriásprojekt, ez is több éves késéssel és a tervezettnél jóval drágábban jött létre. A 2005-ben elkezdett munkát az első elképzelések alapján 2012-ben kellett volna befejezni, és a végelszámolásban szereplő 470 millió euró (155 milliárd forint) helyett 326 millió eurót kellett volna költeni rá – emelte ki az RBB.

Az 1914-ben átadott neobarokk könyvtárépületen első alkalommal végeztek mindenre kiterjedő rekonstrukciót. A csaknem 20 ezer négyzetméteres alkotmány 35 méter magas kupoláját a második világháborúban bombatalálat érte, és súlyos károk keletkeztek a legnagyobb olvasóteremben is. A sérült épületrészeket az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) alatt előbb ideiglenesen befedték, ezután 1977-ben elbontották.

Az utóbbi csaknem másfél évtizedben az épületet az eredeti állapotában állították helyre, a benne funkcionáló könyvtárat mindazonáltal modernizálták. Az intézmény végig működött, a könyvtárosok és az olvasók egy nagy építkezés közepette igyekeztek elmélyülni munkájukban.

A felújított könyvtár kulcsait nyújtják át egy ünnepségen a beruházást finanszírozó szövetségi kormány kulturális államminiszterének, Monika Grüttersnek. Ezzel viszont még nem tér vissza a csend a falak közé, sok irodát és több olvasótermet is vissza kell még költöztetni az eredeti helyére. Az utolsó munkafázis várhatóan 2020 májusáig tart.

A StaBi a legnagyobb német akadémiai könyvtár, aktuális szerkezetében az egykori kelet-berlini és a nyugat-berlini szekciók 1992-ben végrehajtott újraegyesítésével alakult meg. Több mint 25 millió dokumentumot, könyvet, kéziratot őriz, legnagyobb kincsei közé sorolható az egyik legismertebb tradicionális zenei alkotás, Ludwig van Beethoven 9. szimfóniája és Wolfgang Amadeus Mozart nagyon sok operája, köztük A varázsfuvola eredeti partitúrája.

mti