Az óceánok legmélyebb pontjainak korábbi legpontosabb méréseit végezték el

Az óceánok legmélyebb pontjainak korábbi legpontosabb méréseit végezték el

Az óceánok legmélyebb pontjainak korábbi legpontosabb mérési eredményeit tették közzé tudósok a Geoscience Data Journal című folyóiratban.

A Five Deeps Expedition keretében feltérképezett óceánterületek egy részét, példának okáért a csendes-óceáni Mariana-árokban fedezhető fel Challenger-mélységet (10 924 méter) már több alkalommal tanulmányozták, ugyanakkor a projekt segített eldönteni egy-két régóta fennálló bizonytalanságot – írja a BBC News.

Az Indiai-óceán tekintetében példaként bebizonyosodott, hogy az Indonézia partjainál található Jáva-árok egy fejezete a legmélyebb pontja a maga 7187 méteres mélységével, nem mindazonáltal egy Ausztráliától délnyugatra elterülő törési zóna.

A Déli-óceánban új területet azonosítottak a legmélyebb pontként: a Déli-Sandwich-árok déli végénél fedezhető fel Factorian-mélységet (7432 méter). Az Atlanti-óceánban mindazonáltal a Puerto Ricó-i árokban található Brownson-mélység a legmélyebb pont (8378 méter).

A Five Deeps Expedition vezetője, Victor Vescovo akart lenni az első ember, aki lemerül a Föld öt óceánjának legmélyebb pontjaihoz. és ez sikerült is neki 2019. augusztus 24-én, mikor is elérte a Molloy-mélységet (5551 méter) az Északi-sarki-óceánban.

A merülések mellett Vescovo csapata a vízhőmérsékletre és a sótartalomra vonatkozó méréseket végzett az eltérő mélységekben, aminek nyomán korrigálták a kutatóhajó mélységméréseit, a korábbi legpontosabb adatokat szolgáltatva az óceánok legmélyebb pontjaira vonatkozóan.

A friss információk a Seabed 2030 titulussal rendelkező átlag fölötti projekthez kerülnek, melynek célkitűzése, hogy heterogén adatforrásokat felhasználva elkészítsék a világóceán mélységtérképét, amely egyebek közt a navigáció, a víz alatti kábelek, a halászat és a jövőbeli klímaváltozásra vonatkozó modellek szempontjából is kulcsfontosságú.

mti