Az ízletes rizike lett az év gombája

Az ízletes rizike lett az év gombája

Az ízletes rizike lett az év gombája a Magyar Mikológiai Társaság honlapján szervezett közönségszavazáson – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a sajtó képviselőivel.

Az ízletes rizike a bársonyos fapereszkét és a vöröses nyálkásgombát megelőzve nyert a szavazáson, amely 2022 leginkább közkedvelt fajáról döntött.

„A tejelőgombák közé tartozó faj termetes, színe narancsos, szerfelett jellegzetes a kalapon található körkörös zónázottsága. Az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa többnyire narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen. A tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot képeznek, melyek fenyőfélékkel élnek szimbionta (mikorrhiza) kapcsolatban. Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink – fekete- és erdeifenyő – gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban már nyári hónapokban is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig. Talaj szempontjából nem válogatós, meszes- és savanyú talajon éppúgy nagy mennyiségben terem” – idézi a közlemény Benedek Lajost, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusát.

Az ízletes rizike flottul elkülöníthető a súlyosan mérgező gombafajoktól. Leginkább más, ugyancsak ehető rizikefajokkal téveszthető össze. Hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelőgomba, amely ellenben a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, ezután hamar kénsárga színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják.

A MATE felfedezője alapján biztonsággal vásárolhatunk a hazai piacainkon erdőkben és mezőkön termő gombákat is, ahol hivatásos gombaszakellenőrök vannak jelen, és több mint 70 vadontermő gombafajt lehet árusítani. „Sajnos az európai szinten is felülmúlhatatlan gombaszakellenőr-hálózatunk ellenére is előfordulnak hazánkban gombamérgezések. Ezeket többnyire be nem vizsgált, ismerősöktől kapott vagy éppen házaló árusoktól származó gombák okozzák. Óvatosnak kell lennünk, állandóan tartsuk szem előtt, hogy csak gombaszakellenőr által minősített vadontermő gombát fogyasszunk” – hangsúlyozza a mester.

A gombákból változatos és igen ízletes ennivalók állíthatók elő. Feltétlenül ajánlott szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen példaként az ízletes rizike – emelik ki a közleményben.

Mint rámutatnak, a gombák megfelelnek a korszerű, egészséges táplálkozás által támasztott igényeknek. Alacsony a kalóriatartalmuk (zsír- és szénhidráttartalmuk), némely részeik az emberi emésztő szervrendszer részére nem bonthatók, így jó ballasztanyagok. Nehéz emészthetőségük okán meghatározó, hogy ugyanabban az időben csak kisebb mennyiséget fogyasszunk a gombás ételből, késő este pedig egyáltalán ne. Ugyanakkor javasolt figyelni arra is, hogy heti 1-2 alkalomnál többször ne együnk gombát, ezenkívül arra is, hogy az elkészített gombás ételt a lehető leghamarabb fogyasszuk el, merthogy ezek az ennivalók hamar megromolhatnak.

mti