Az Audi és az Ericsson úttörőként alkalmazza az 5G modern műszaki megoldást az autógyártásban

Az Audi és az Ericsson úttörőként alkalmazza az 5G modern műszaki megoldást az autógyártásban

A prémium autógyártó Audi és az 5G modern műszaki megoldás területén vezető innovációs vállalatnak számító Ericsson bejelentették együttműködésüket, hogy úttörőként alkalmazzák az 5G modern műszaki megoldást az autógyártás folyamatában. Az Audi ingolstadti centrumában a két társaság együttesen határozta meg mindazoknak a tevékenységeknek a körét, amelyek kapcsán kiaknázható az 5G időtálló kommunikációs technológiájában rejlő mód a konkrétan /magas követelményeket támasztó autógyártás részére is. Az Audi és az Ericsson aláírt egy egyetértési megállapodást (Memorandum of Understanding – MoU) és az jövőbeni hónapokban mindkét vállalattól érkeznek szakértők a gaimersheimi „Audi Production Lab” műszaki központba, hogy helyszíni teszteket végezzenek.

Frank Loydl, az Audi AG informatikáért felelős vezetője mindent összevetve nyilatkozott: „A teljesen hálózatba kapcsolt okos gyárak kiemelkedő hatással lesznek a jövő gyártására. Egy dinamikus hálózati szerkezet, amely valós időben képes reagálni, döntő fontossággal bír számunkra. Partnerünkkel, az Ericssonnal megvalósítandó projektünk részeként teszteljük az 5G modern műszaki megoldás által kínált lehetőségeket az okos gyárban használt ipari alkalmazások kapcsán.” Az ingolstadti üzem mellett az Audi és az Ericsson azt is vizsgálja, hogy az 5G modern műszaki megoldást más Audi termelési helyszínen is alkalmazni tudják.

Erik Ekudden, az Ericsson Csoport technológiai vezetője hangoztatta még: „Az Ericsson már most is alkalmaz olyan 5G technológiájú ipari programokat, amelyek nemzetközileg támogatják a gyártókat a termelékenység fokozásában és új kereskedelmi módok megteremtésében. Ez a projekt nagyszerű alkalom arra, hogy lássuk, milyen potenciálok nyílnak meg egy autógyártási környezetben az 5G modern műszaki megoldás által, amely elérhetővé teszi a valódi okos gyártás lehetőségét.”

Az 5G modern műszaki megoldás a mobil kommunikáció következő szintjét képviseli, ahol az aktuális mobilhálózatok teljesítményét javítva lehet a felhasználók és az ipar jövőbeni igényeit kiszolgálni. Az 5G hálózatok jobb és gyorsabb szélessávú szolgáltatásokat biztosítanak a fogyasztóknak, ameddig a kereskedelmi partnerek részére az 5G új távlatokat nyit új alkalmazások létrehozására, mint amilyen a hálózatba kapcsolat járművek vagy a jövő okos gyárai.

A modern műszaki megoldás jó néhány olyan hálózati tulajdonsággal büszkélkedhet, ami alapvető fontosságú a növekvő rugalmassággal és összetett gyártási folyamatokkal bíró Ipar 4.0 részére. Kínálja a gyorsabb adatátviteli sebességet és nagyobb hálózati kapacitást, mindezt ígéretesen magas biztonság mellett. Ezen kívül a minimális késés révén biztosítottak az igen sebes válaszidők is a gyártási rendszer egyes elemei közt.

A projekt első fázisában az Audi és az Ericsson a késés szempontjából érzékeny alkalmazásokat teszteli, mikor is – a járművek karosszériájának gyártásakor sok helyen igénybe vett megoldás – egy ragasztási alkalmazás és egy gyártórobot közt létesítenek vezeték nélküli kapcsolatot.

A Gaimersheimben látható műszaki center tervezett infrastruktúrája olyan 5G technológiával szerelt szimulált termelési környezetet jelenít meg, amely az Audi ingolstadti és egyéb újabb termelési helyszíneit képezi le. A laboratóriumot az Ericsson „Proof-of-Concept – (PoC)”hálózatával szerelik fel, amely egy nyílt teszteszköz és az 5G modern műszaki megoldás szélsebes bevezetését kínálja. A hálózatot úgy formálták ki, hogy alternatív vagy kiegészítő technológiákat – ezáltal WiFi, WLAN vagy kábelalapú (Ethernet) kapcsolatot – is alkalmazhassanak a létező mellett az egyes gyártási egységek hálózatba kapcsolásához.