Az Angol szupergazdagok gyors vagyoni jelentése

Az Angol szupergazdagok gyors vagyoni jelentése

Gyenge évük volt múlt évben az angol gazdagok leggazdagabbjainak, akik közül sokan „csaknem elszegényedtek” korábbi vagyoni helyzetükhöz képest, főképpen az acélipart sújtó mindenre kiterjedő túltermelési válság és az olajárak meredek zuhanása okán.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív brit lap az összes év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő mágnások becsült vagyonáról.

A most megjelent 2016-os összesítés véleménye alapján az angol pénzarisztokrácia felső kasztja most 120 milliárdost számlál, együttes vagyonuk 343,94 milliárd font (134 ezer milliárd forint). Ez azt is jelenti, hogy leggazdagabb ezer brit 12 százaléka birtokolja a felső ezres mezőny teljes vagyonának 60 százalékát, a milliárdosok összvagyona viszont alig 5,79 százalékkal nőtt a tavalyi Rich List által kimutatott 325,13 milliárd fontról.

A vagyongyarapodás ütemének tavalyi megtorpanását mutatja, hogy az angol szupergazdagok vagyona az angol gazdaság 2009-ben elért recessziós mélypontja és az előző évi Rich List összeállítása közt összesen 112 százalékkal nőtt.

Az Angol szupergazdagok gyors vagyoni jelentése
Az Angol szupergazdagok gyors vagyoni jelentése

A lassulást jól mutatja az is, hogy a tavalyi Rich List ezres névsorába 100 millió lényeges minimális vagyonnal lehetett egyáltalán bekerülni, és ez 15 millió fonttal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, a küszöb viszont az elmúlt egy évben csak 3 millió fonttal, vagyis mindössze 3 százalékkal emelkedett. A lista összeállítói véleménye alapján 2012 óta nem nőtt ilyen csekély mértékben egyik évről a másikra az alsó bekerülési küszöb.

A felső ezres csoportban külön exkluzív klubot szerző fontmilliárdosok számának növekedése is meredeken lassult. A tavalyi Rich List névsorában 117 fontmilliárdos szerepelt, tizenhárommal több, mint egy évvel ezelőtt, az utóbbi egy évben viszont csak hárommal gyarapodott létszámuk. Londonban, a világ első számú pénzügyi centrumában mindemellett – a mindenre kiterjedő pénzügyi válság óta első alkalommal – kevesebb lett is a milliárdosok száma: a pillanatnyi listán 77-en megjelennek a tavalyi 80 után.

London mindazonáltal a világ össze nagyvárosa közül még folyamatosan a legtöbb milliárdossal büszkélkedhet: a második helyezett New Yorkban is tizenhattal kevesebb milliárdos él, mint az angol fővárosban.

Hozzájuk képest még az angol uralkodó is majdhogy nem szegénynek tűnik. II. Erzsébet királynő, aki épp a minap ünnepelte 90. születésnapját, az ez évi listán 340 millió fonttal megjelenik, ugyannyival, mint múlt évben. Ez a vagyon az idén már csak a 319. helyhez volt elegendő az ezres rangsorban a tavalyi 302. helyezés után.

A legnagyobb vesztes ugyanakkor a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, aki 2008-ban még 27,7 milliárd fonttal – a Rich List csaknem három évtizedes történetének legnagyobb vagyonával, az éves brit alkalmazotti átlagbér egymilliószorosával – vezette a listát, most kénytelen beérni ennek alig több mint a negyedével, 7,12 milliárd fonttal. Mittal és családja egyetlen év alatt 2,08 milliárd fontot vesztett, és már csak a 11. az ezres listán.

Mittal acélipari csoportja, az ArcelorMittal előző évben 5,5 milliárd releváns veszteséget jelentett, és novemberben leállította az osztalékfizetést is.

Az abszolút idei vagyonrekorder az internet- és ingatlanüzletben utazó, indiai születésű testvérpár, David és Simon Reuben, akiknek a Rich List szerkesztői 13,1 milliárd meghatározó vagyont mutattak ki, 3,4 milliárd fonttal többet, mint múlt évben.

Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő 50 éves szerzőjének a Rich List szerkesztői 600 millió font vagyont tulajdonítanak, 20 millió fonttal többet, mint előző évben, ezzel 197. helyezett. J. K. Rowling az 1990-es évek elején még heti 70 releváns tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban, ma viszont messze a világ leggazdagabb regényírója.

Az angol zenészek vagyonlistáját még mindig Sir Paul McCartney vezeti. A Beatles egykori basszusgitárosának és dalszerzőjének vagyona az összeállítás véleménye alapján pillanatnyilag 760 millió font a múlt évben kimutatott 730 millió font után.

McCartney anyagi helyzetén öt évvel ezelőtti nősülése is nagyot lendített. Az idén 74 esztendős ex-Beatle Nancy Shevell személyében egy amerikai szállítmányozási dinasztia első számú, saját jogán is dúsgazdag örökösét vette feleségül, és a Rich List szerkesztői attól kezdve a házaspár vagyonát összevonva számolják. Nancy Shevell perszonális vagyona a lista összeállítóinak becslése véleménye alapján 150 millió fontnak felel meg.

MTI