Átadták az Élet Menete Alapítvány idei díjait

Átadták az Élet Menete Alapítvány idei díjait

Kardos Péter főrabbi, Kiss Anikó, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (SzoCsoMa) vezetője és Donászy Judit pedagógus kapta az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma által az idén negyedik alkalommal odaítélt Kézdy György-díjat, az elismeréseket az alapítvány évzáró programján osztották ki.

Az alapítvány információja alapján a díjátadó célja, hogy elismerjék a gyűlölet elleni küzdelmet, ezáltal is építve a társadalmi szolidaritást. Az Élet Menete Alapítvány azért hirdeti meg és segíti évről évre ezt a találkozót, mert hisz abban, hogy Európa jövőjének az elfogadás és az kooperáció a záloga.

A díjazottakat méltatva azt írták: Kardos Péter főrabbi az alapítvány jó barátja, mentora a kezdetek óta. Rabbiként végzett munkája mellett azt emelték ki, hogy holokauszt-túlélőként is folyamatosan számíthatnak rá, az ő egyénisége minden korosztálynak valósághű és példaértékű. Felidézték: a főrabbi csaknem 82 évesen a nap 24 órájában próbálja újjáépíteni a múlt évben sajnálatos módon leégett zsinagógáját, amellett tartani a lelket a zuglói közösségben. Hozzátették: Lengyelországban és Izraelben is megtisztelte az alapítványt egyéni részvételével programjaikon.

Kiss Anikó és az általa vezetett SzoCsoMa alapítvány önkéntesei teljes évben, szüntelen, önzetlenül dolgoznak méltatlan és kilátástalan helyzetben található emberek megsegítéséért, életük minimális megkönnyítéséért. Élelmiszercsomagokat, bútorokat, egészségügyi és tisztálkodószereket, gyógyszereket gyűjtenek és továbbítanak a rászoruló családoknak, mélyszegénységben élő roma és nem roma embereknek. Kiss Anikó és munkatársai a hétköznapi munkájukon és családi elfoglaltságaikon túl, de sokszor még ezt az időt is feláldozva, csaknem az összes szabadidejüket a rászoruló családok életének megkönnyebbítésére fordítják.

Donászy Judit egy veszprémi szakiskolában volt tanárnő, amikor kapcsolatba került az alapítvánnyal. Évekkel ezelőtt egy pedagógustársával részt vett a lengyelországi Élet menetén, amely jelentősen megérintette őt és akkortól fogva is állandóan tart holokauszt-megemlékezéseket, érzékenyítő programokat. Előző évben ősszel sikerült az korábbi osztályával és a szülőkkel megbeszélnie, hogy menjenek el egy osztálykirándulás keretein belül Krakkóba és Auschwitz-Birkenauba.

Mint írták, a szervezet egyik alapító tagjáról elnevezett kitüntetéssel ismerik el évről-évre azokat a civileket, önkénteseket és intézményeket, akik, ezenkívül amelyek tevékenységükkel „rendületlenül ápolják a kollektív történelmi emlékezetet”.