Átadták a gyulai könyvtár felújított gyermekrészlegét

Átadták a gyulai könyvtár felújított gyermekrészlegét

A könyvtári világnak meg kell újulnia, az intézményeket közösségi színtérként kell működtetni – mondta Fekete Péter kulturális államtitkár Gyulán, ahol átadta a Mogyoróssy János Települési Könyvtár felújított gyermekrészlegét.

Mint a politikus nyomatékosította, „a gyerekeket vizuális robbanás éri, a nyomtatott könyvek kiesnek a kezükből”, ebben a környezetben kell a könyvtáraknak versenyezniük értük. Gyulán jó választ adtak erre a kihívásra – jegyezte meg.

Fekete Péter kiemelte, hogy a kulturális szektor részéről soha nem látott összefogás mutatkozik az Ukrajnából érkező menekültek iránt. Színházak, könyvtárak kisbuszai állomásoznak a határnál, az intézmények gyűjtéseket szerveznek, a Nemzeti Művelődési Intézet kidolgozott egy applikációt a szálláshelyek elosztására, a Nemzeti Színház befogadta az egész beregszászi társulatot, a kijevi és a harkovi artistaképző Budapestre költözött – sorolta.

Kovács József, Békés megye 3. választókörzetének fideszes országgyűlési követe kiemelte, hogy a beruházással azonosak lettek a gyermekkönyvtár nívós körülményei a nívódíjat is nyert felnőtt olvasóteremével. A politikus felelevenítette, hogy a létesítmény egykor városháza, ezt követően román iskola volt, az emeleti, felnőtt olvasótermet 1986-ban osztották ki.

Az országgyűlési képviselő közölte, a települési könyvtár gyermekrészlegének felújítását az államtitkár saját keretéből biztosított 15 millió forintos támogatásból valósították meg.

Dési János igazgató kifejtette, hogy az összegből kifestették a részleget, új, mozgatható, polcrendszert és új bútorokat vásároltak. A polcokat pillanatok alatt át tudják úgy alakítani, hogy a részleg rendezvénytérré váljon.

A korábbi ifjúsági hanglemezkölcsönző helyén integrált projektorral, hangfalakkal, vetítővászonnal büszkélkedhető „tinikuckót” alakítottak ki, ahol foglalkozásokat lehet tartani.

Számítógépek ugyan nincsenek a gyermekkönyvtárban, de a wifi-hálózatot kiépítették – mondta, hozzátéve, hogy hitük alapján csak úgy lehet okos felnőtteket nevelni, ha már gyerekkorban vonzó szolgáltatásokat nyújtanak számukra.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester örömét fejezte ki, hogy „újból egy értékes épített környezeti tér újult meg”, a felújítást mindazonáltal gyulai mesterek végezték. Külön kiemelte, hogy a polcok kialakítása a gyulai várra figyelmeztet.

A gyulai könyvtár gyermekrészlegének napi átlagos látogatószáma iskolai csoportok látogatásakor, ugyanakkor a sakk- vagy a gyöngyfűző szakkör napjain 60-70 fő körül mozog.

mti