Agrárminisztérium: 1000 kötetet digitalizált az erdészeti szakkönyvtár

Agrárminisztérium: 1000 kötetet digitalizált az erdészeti szakkönyvtár

Mérföldkőhöz érkezett az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárának digitalizálása: az Agrárminisztérium segédkezésével 2017-ben indult program keretében már 1000 kötet, 200 000 oldal szakirodalom válik hozzáférhetővé digitális formában a könyvtár keresőfelületén – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesülettel egyidős erdészeti szakkönyvtár meghatározó – az országban a második legnagyobb – gyűjteménye az erdészeti szakirodalomnak. Az Országos Erdészeti Egyesület által 1990-ben megalapított Wagner Károly Alapítvány fő célja az egyesületi könyvtár fenntartása, üzemeltetése a könyvtári állomány gyarapításával, technikai berendezések beszerzésével -ismertette az AM közleménye.

Annak érdekében, hogy a nagyjából 100 év alatt összegyűlt, mára több mint 22 ezer kötetet magába foglaló állomány legértékesebb – zömmel magyar nyelvű – okmányai a nagyközönség részére költségmentesen hozzáférhetővé váljanak, az Országos Erdészeti Egyesület 2017 őszén, az Agrárminisztérium, emellett a Wagner Károly Alapítvány hozzájárulásával megkezdte a Wagner Károly Digitális Erdészeti Szakkönyvtár felépítését. A digitalizálási programban az indulástól mostanáig ezer nyomtatott kiadvány – könyv és folyóirat – elektronikus variációja jött létre. Ezekből kiemelendők Bedő Albert, Kaán Károly, Fekete Lajos és Vadas Jenő művei, a periodikák közül az Erdészeti Zsebnaptár egész szériája, a Mittheilungen des Ungarischen Forstvereines évfolyamai, az Erdészeti Kísérletek, ugyanakkor a 19. század végi, 20. század eleji, rövidebb ideig megjelent erdészeti témájú szaklapok.

A hazai és internacionális könyvtári gyakorlatban már ismert és széleskörűen használt szoftverre alapuló szolgáltatás szintén elérhetővé teszi az úgynevezett egymezős és az összetett keresési lehetőségeket, oly módon, hogy a keresést egész szövegben biztosítja, tetejébe azt is, hogy az erdészeti digitális könyvtár internacionális aggregátor szolgáltatásokhoz is kapcsolódhasson a következő években – közölte az Agrárminisztérium.

mti