A zsűri különdíját nyerte a Spirál című film Görögországban

A zsűri különdíját nyerte a Spirál című film Görögországban

Felméri Cecília Spirál című első nagyjátékfilmje a zsűri különdíját nyerte a 61. Thesszaloniki Internacionális Filmfesztiválon.

A Spirál című filmben egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban – olvasható az szerzők tájékoztatójában.

A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a településtől, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt viszont titkok lappanganak és az évszakok körforgásával közösen a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. A film lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A Spirál főszereplői Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache román színész, mindemellett Kiss Diána Magdolna. A film látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervezője Ferencz Zsófi.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári direktor első nagyjátékfilmje. A Spirál világpremierje októberben a 36. Varsói Internacionális Filmfesztiválon volt, ahol az első- és második filmesek versenyében különdíjas lett és akkortól fogva egymást követően kapja a fesztiválmeghívásokat. Szerepelt a francia Arras Filmfesztivál versenyprogramjában és a Cottbu-i Internacionális Filmfesztivál programjában is.

A játékfilm magyarországi mozipremierje várhatóan jövő év első felében lesz.

A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages hozzájárulásával készült. A Spirál magyar forgalmazója a Vertigo Média.

mti