A Volkswagen és a Microsoft stratégiai együttműködésük előrelépéséről számolt be

A Volkswagen és a Microsoft stratégiai együttműködésük előrelépéséről számolt be

A Volkswagen és a Microsoft a Volkswagen Automotive Cloud fejlesztésének előrelépésről számolt be. Erről egyeztetett Dr. Herbert Diess, a Volkswagen AG vezérigazgatója és Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a Volkswagen Digital Lab centrumában tett látogatásuk esetén Berlinben. A Volkswagen Automotive Cloud platformot lépésről lépésre bővítik ezt követően a Föld többi térsége felé és ezzel elérhetővé teszik Európa, Kína és az Amerikai Egyesült Államok piacain, amelyek kulcsfontosságúak a jövőbeni, tisztán elektromos és teljesen hálózatba kapcsolt ID. modellcsalád tekintetében. A Volkswagen és a Microsoft együtt dolgozik első demonstrációs (világítótorony) projektjén is, amely a hálózatba kapcsolt járműszolgáltatásokra összpontosítja a figyelmet továbbá előrelépés történt a Volkswagen új, észak-amerikai Fejlesztési Centrumának létrehozása kapcsán is.

„A Microsoft vállalattal együttes stratégiai partneri együttműködésünk kulcsfontosságú a terveink szempontjából, melynek célkitűzése, hogy a Volkswagen egy szoftver-vezérelt mobilitási szolgáltatóvá váljon. A Volkswagen Automotive Cloud létrehozásával egy, a Földön mindenfelé egységes megoldáson dolgozunk az ügyfeleink részére. Növekedési képességünk hatalmas versenyelőnyt nyújt ezen a zónában.” – nyilatkozta Dr. Herbert Diess, a Volkswagen AG vezérigazgatója.

„A digitális modern műszaki megoldás rohamos gyorsasággal változtatja meg az autóipart minden szempontból, kezdve a gyártási folyamatoktól egészen magáig az autóig.” – hangoztatta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. „Együttműködésünk biztosítja a Volkswagen részére, hogy új, Azure alapú, hálózatba kapcsolt járműszolgáltatásokat kínáljon, amely felgyorsítja a cég szoftver-vezérelt mobilitási szolgáltatóvá való átalakulását és meghatározza a mobilitás jövőjét, bárhol is éljen az ember.”

A Volkswagen Automotive Cloud platform elérhető lesz Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban is

A Volkswagen szeretné az Automotive Cloud platform mindenre kiterjedő lábnyomát minél inkább kiterjeszteni. Célja, hogy az ezelőtt csak nagyrészt az európai piacokra kifejlesztett felhőplatform eljusson Kínába és az Amerikai Egyesült Államokba is. A Microsoft Azure átfogó képességei a felhő, peremhálózat, mesterséges intelligencia és a dolgok internete (Internet of Things – IoT) kapcsán jelentik még mindig a digitális ökoszisztéma fejlődési bázisát. A Volkswagen a járművek és szolgáltatások adatműveleteinek kiindulópontjaiként használja ezután az Automotive Cloud platformját. A digitális ökoszisztéma kifejlesztése a partnerekkel együttesen történik, ahol a Volkswagen a konszernen belül vezető márkaként üzemel egyesült erővel.

A Volkswagen Automotive Cloud platformért Christian Senger felel ezután, aki a Volkswagen márka igazgatótanácsának a digitális gépjármű és szolgáltatások területéért felelős tagja továbbá a Volkswagen Csoportnak a digitális gépkocsi és szolgáltatások területéért felelős vezetője. Ő ezáltal nyilatkozott az együttműködésről: „A Volkswagen Automotive Cloud adja digitális ökoszisztémánk világszintű technológiai vázát. Ezzel egyidőben bemutatunk járműveinkben egy új, magas produktivitású program rendszert. Ez biztosítja azokat az alapokat, amelyek járműflottánk egész összekapcsolhatóságához és az ügyfelek részére digitális többletszolgáltatások fejlesztéséhez elengedhetetlen. Célunk, hogy az ügyfélélményt a gépkocsin belül és azon túl is biztosítsuk számukra.”

Az ID. modellcsalád lesz az első járműgeneráció, amely az Automotive Cloud platformját használja ezután

A Volkswagen digitális ökoszisztémájának előkészítésén dolgozik, amely a jövőbeni ID. modellcsalád kulcsfontosságú piacaira összpontosítja a figyelmet. Az ID. lesz az első jármű, amely az Automotive Cloud platformját használja, Európai debütálása mindazonáltal 2020-ra gyanítható. Még ugyanebben az évben indul a modell gyártása Kínában, 2022-től mindazonáltal az ID. modellcsalád valamelyik tagja az Amerikai Egyesült Államok egyik gyártósoráról gördül ezután le.

Az első demonstrációs (világítótorony) projekt a hálózatba kapcsolt járműszolgáltatásokért

A Volkswagen és a Microsoft együttesen dolgozik első demonstrációs (világítótorony) projektjén a hálózatba kapcsolt járművekkel összefüggésben. Együttműködésük a kommunikációs és navigációs megoldásokra ezenkívül a személyre szabható szolgáltatásokra összpontosítja a figyelmet: kiaknázzák azokat az öntanuló eljárásokat, amelyek elősegítik a szolgáltatások használatát a járművekben, kibővített funkciókat kínálva a bent helyet foglalóknak. A telefonkonferenciákhoz való önvezérelt csatlakozás és a bekészített navigációs úticélok átemelése mindössze az első lépés a folyamatban, melynek ugyancsak része a Microsoft Skype és a Microsoft Office integrálása.

Folytatódnak a Volkswagen Fejlesztési Centrumának munkái Seattle településében

Tovább folynak a modern Fejlesztési Centrum létrehozásának munkái Seattle településében. A Volkswagen 2018. végén jelölte meg ezt a helyszínt az Automotive Cloud fejlesztésének helyéül. A Fejlesztési Center célja, hogy a Microsoft magasan fejlett szorgos együttműködési és digitális vezetői tevékenységet (Digital Leadership) alkalmazó kultúráját a saját szervezeti kereteibe átültesse. Az első fejlesztői csapatok éppen most kezdik meg ott projektmunkájukat. A Microsoft a modern center létrehozását a mesterek és a projekt menedzserek toborzásának területén nyújtott segedelemével támogatja.

A vezérigazgató a partneri kooperáció jelentőségéről beszélt Berlinben

A két vezérigazgató, Herbert Diess a Volkswagen, Satya Nadella ugyanakkor a Microsoft képviseletében meglátogatta a Volkswagen Digital Lab berlini központját. A média képviselőinek beszéltek stratégiai együttműködésük jelentőségéről és az autóipar emellett az IT szektor digitális transzformációjának kihívásairól.

A Volkswagen részére Berlin egy releváns szoftverfejlesztési színtér. A Digital Lab mellett több egyéb kompetenciaközpont is ide telepítette főhadiszállását. Ezek közé sorolható a Volkswagen leányvállalat Carmeq is, amely a modern autóipari operációs rendszer, a „vw. os” szoftverének fejlesztését végzi. Három helyszínen közel 650 mester dolgozik a „vw. os” operációs rendszerén, azonkívül a vezetéstámogató, a vezetés kényelmét fokozó és az infotainment szerepkört ellátó szoftverek fejlesztésén.