A trópusi betegségek elkerülésében is támogatja a madarakat a vándorlás

A trópusi betegségek elkerülésében is támogatja a madarakat a vándorlás

A vándormadarak részére komoly hasznot jelent, hogy a költési időszakban elhagyják a trópusi területeket és ezzel közösen maguk mögött hagynak nagyszámú betegséget is, mert emiatt egy kevesebb kockázattal járó immunrendszer is elegendő számukra az életben maradáshoz – derült ki a svédországi Lundi Egyetem kutatóinak tanulmányából.

A mesterek több mint 1300 énekesmadár-faj származását vizsgálva arra jutottak, hogy mind az Európa északi részén telelő nem költöző madarak, mind az Európában költő, de a téli hónapokat az Egyenlítőhöz közeli területeken töltő vándormadarak is Afrikából származnak – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A mesterek ezt követően megvizsgálták a trópusi-afrikai és az európai nem vándorló madarak, amellett a költöző madarak immunrendszerét. Az eredményeik alapján az afrikai nem vándorló madaraknak sokkal változatosabb immunválaszra képes, összetettebb az immunrendszere, mint az európai nem költöző madaraknak és a vándormadaraknak.

A mesterek alapján az evolúció „gondoskodott róla”, hogy az Európába vándorló madárfajok immunrendszere ne legyen túl bonyolult, mivel Európában jóval kevesebb a betegség, mint a trópusokon. Az afrikai nem vándorló madárfajoknak feltehetőleg jóval fejlettebb immunrendszerre van szükségük, hogy megbirkózzanak az őket körülvevő kórokozók garmadájával.

„Ami igazán meglep, az az, hogy a vándormadarak immunrendszere hasonlóan kevésbé változatos immunválaszra képes, mint az európai nem költöző madaraké. Holott a költöző madaraknak nemcsak az Európában, hanem a vándorútjaik esetén érintett és a trópusi területeken található betegségeknek is ellen kell állniuk” – mondta Helena Westerdahl, a vizsgálatot végző szakemberek egyike.

A mesterek alapján a meglepő eredmény egyik lehetséges magyarázata, hogy egy erős, komplex immunrendszer „sokkal drágább”, mint azt eddig gondolták. Ilyen költség lehet példának okáért az autoimmunitás, vagy másfajta immunrendszeri betegségek, példának okáért a krónikus gyulladás.

A szakemberek alapján mikor is a vándormadarak költeni indulnak, maguk mögött hagynak egy csomó betegséget, így nincs szükségük az afrikai felmenőikéhez hasonló összetett, változatosabb immunválaszra képes immunrendszerre. Egy kevésbé bonyolult immunrendszer pozitív tulajdonsága amellett, hogy lényegesen kevesebb lesz a különféle immunbetegségek kockázata.

mti