A stegosaurus egy új fajtáját bukkantak rá Kínában

A stegosaurus egy új fajtáját bukkantak rá Kínában

A stegosaurus egy új fajtáját találták meg Kínában, a lelet ezenkívül az eddig előkerült, legrégebbről származó stegosaurus példány Ázsiában – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A felfedezést jegyző kínai és brit paleontológusok a Journal of Vertebrate Paleontology (Gerinces Paleontológiai Magazin) című szaklapban publikálták kutatási eredményeiket.

A szakértők leírása alapján az előkerült hát-, váll-, comb-, láb- és bordacsontok, ezenfelül bőrlemezek egy pikkelyes, növényevő dinoszauruszhoz tartoztak. A maradványok korát a bajoci korba, vagyis a középső jura földtörténeti kor második szakaszába helyezték, ami azt jelenti, hogy a példány csaknem 168 millió évvel ezelőtt élhetett, jóval ezelőtt a legtöbb eddig előkerült stegosaurusnál.

A csaknem 2,8 méteres dinoszaurusz maradványai a mai délnyugat-kínai Csungking területéről kerültek elő, a szakemberek ugyanakkor a szféra ókori neve (Bashan, magyar átírással: pasan) után a példányt Bashanosaurus primitivusnak nevezték el. A valamelyest kis termetű, négylábú dinoszaurusz kisebb, és kevésbé fejlett lapockával ellátott, mint a többi, vele nagyjából egy időben élő stegosaurus, amelyektől megkülönbözteti az is, hogy a hátán felfedezhető bőrlemezek töve keskenyebb és vastagabb fajtársainál. A példány a szakértők alapján jobban hasonlít a nála több mint 20 millió évvel idősebb, legelső pikkelyes dinoszauruszokhoz.

A kutatást vezető paleontológus alapján a maradványok tulajdonságai segítenek abban, hogy simán beazonosíthatóvá váljon a stegosaurusok helye a dinoszauruszok rendjén belül.

mti