A spanyol kultúra köré épül az ez évi Európai Hidak fesztiválja

A spanyol kultúra köré épül az ez évi Európai Hidak fesztiválja

A spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulója alkalmából Spanyolország és a spanyol kultúra kerül a Müpa és a fővárosi Fesztiválzenekar (BFZ) együttes rendezvényének, az Európai Hidak fesztiváljának középpontjába szeptember 17. és 30. közt.

A világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, specifikus irodalmi- és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon át fedezheti fel a publikum a spanyol kultúra gazdagságát és sokszínűségét – olvasható a Fesztiválzenekar közleményében.

„A spanyol kultúra a maga gazdagságával, önazonosságával, összetett karakterével végtelen inspirációt nyújt az európai szerzők részére. Az Európai Hidak eseményen arra vagyunk kíváncsiak, mi minden rejlik a szerethető sztereotípiákon túl, miként fonódik össze modernitás és szokás a spanyol művészek munkáiban, és mit gondol a világról Spanyolország most, napjainkban” – idézi Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját a közlemény.

Szeptember 28-án a fővárosi Fesztiválzenekar barokk együttese muzsikál a Müpa Esemény Színházában Jonathan Cohen brit karmester vezetésével. Másnap korunkbeli spanyol műveket hallhat a publikum Pascal Rophé értelmezésében.

A 21. század egyik legjelentősebb énekesnője, a cseh mezzoszoprán, Magdalena Kozená José Marín, Serqueira de Lima, Juan Hidalgo, Santiago de Murcia, Sebastián Duron és José Martínez de Arce kompozícióival lép színpadra a Müpában szeptember 17-én. A zenészek partnere a táncos-koreográfus Antonio Ríos Fernández „El Pipa” vezette Compania de Flamenco lesz, tetejébe a Pierre Pitzl által irányított, csaknem két évtizede funkcionáló Private Musicke.

Speciális élményt ígér a spanyol dzsessz mesés alakjának, Jorge Pardónak a koncertje is szeptember 18-án. Ő metaflamencóként aposztrofálja kivételes zenei világát, amely ugyan tradícióknak megfelelő dallamokra épít, de egészen új színezetet kap a speciális hangszereléstől, az improvizációs elemektől, Pardo szaxofon- és fuvolajátékától. Az andalúziai Córdobából érkező Cordanca Flamenco Táncegyüttes Álvaro Panos és Carmen Manzanera koreográfiájával ugyanakkor a hírneves szimbolista festő, Julio Romero de Torres életét és képeit idézi meg.

Mercedes Peón a spanyol világzene kultikus alakja. A 20 hangszeren játszó énekesnő másfél évtizedes népzenekutatás után, 2000-ben előállította első lemezét, zenéjében vegyíti a hagyományos galíciai hangzásvilágot a jelenkori elektronikus zene eszköztárával. Budapestre új, Deixaas című lemezével érkezik szeptember 23-án.

A 2011-es terjedelmes sikerű Müpa-bemutató után két alkalommal, szeptember 22-én és 24-én újból megfigyelhető lesz Michael John LaChiusa Federico García Lorca utolsó színpadi művéből konstruált musical-adaptációja, a Bernarda Alba háza. A táncot, szokásos színházat és koncertelemeket kombináló előadás túlmutat a tradicionális musicalek világán, zenéjében erősen érződik a világzene, a dzsessz és a spanyol zene, ezen belül először is a flamenco hatása. A Böhm György rendezte előadás címszerepében Csákányi Eszter lép fel, partnerei többek közt Malek Andrea, Hámori Ildikó és Náray Erika lesznek.

Az Európai Hidak keretében kivételes, spanyol összművészeti esttel jelentkezik a Müpa zenés-irodalmi szériája, a Literárium Extra is. Szeptember 25-én Federico García Lorca és művei kerülnek origóba olyan színművészek tolmácsolásában, mint Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla és Fodor Tamás. A Balog József rendezte esten a zenének is meghatározó funkció jut: Horti Lilla operaénekes Csáki András Lorca-feldolgozásaiból ad elő, Fülei Balázs ugyanakkor Manuel de Falla és Claude Debussy egy-egy művét játssza zongorán.

A szervezők gyerekprogramokkal, költségmentes koncertekkel is készülnek, azonkívül lesznek szimpóziumok, beszélgetések, filmes programok és kiállítások is.

Az Európai Hidak esemény minden évadnyitánynak izgalmas ízt ad. Az esemény ihletője évente egy olyan állam, amely sokszínű kulturális kínálattal és komoly zenei tradíciókkal ellátott. 2013-ban a cseh, 2014-ben a német, 2015-ben az osztrák kultúráé volt a főszerep, 2016-ban mindazonáltal Franciaország kulturális érdekességei álltak a középpontban.