A Samsung készítheti az Apple 14 nanométeres SoC-jét

Samsung készítheti az Apple 14 nanométeres chipjét

A TSMC-vel való együttműködés után belső információk szerint az Apple visszatér a Samsunghoz az A9-es chipek gyártásához.

A Samsunggal való többéves együttműködés után az iPhone 6 és az iPhone 6 Plusban található 20 nanométeres A8-as rendszerchip gyártását az Apple elsősorban a TSMC-re bízta, bár belső információk szerint az SoC-k 30%-át továbbra is a Samsung szállítja. Az Apple jövőre azonban visszatérhet a Samsung gyártósoraihoz, amelyek egyedüliként gyárthatják a 14 nanométeres A9 chipeket, ugyanis technológiailag a dél-koreaiak előrébb járnak a TSMC-nél, és a rendszerchipek tömeggyártása is olcsóbban megúszható a nagy rivális segítségével.

A Samsung volt egyébként az első gyártó, amelyik 20 nanométeres mobil SoC-t a piacra dobott, a Galaxy Alphához mellékelt Exynos 5 Octa 5430 ugyanis ilyen csíkszélességgel készült, és a remek teljesítmény mellett hűvös működést és alacsony fogyasztást produkált tesztünkben. A Samsung 14 nanométeres chipjei további 35 százalékkal takarékosabbak, 20 százalékkel gyorsabbak és 15 százalékkal kisebbek lehetnek. Az A9 alighanem egy év múlva, a következő iPhone-okkal fog bemutatkozni, és a Samsungnál jelentős profitnövekedést várnak az együttműködéstől, amely újabb fejezet a két nagy rivális hidegháborújának enyhülésében.

(forrás: mobilarena.hu)