A P. Mobil „első nagylemeze” felújítva újra megjelenik

A P. Mobil „első nagylemeze” felújítva újra megjelenik

Digitálisan felújított hanggal újra kiadják a P. Mobil első nagylemezeként nyilvánított, de csak évtizedekkel később megjelent 1978-as koncertfelvételt.

Az első nagylemez – 1978 című felvétel június 18-án szombaton első alkalommal elérhető a lemezboltok napjához csatlakozó helyeken, két eltérő formátumban, CD-n és korlátozott példányszámban audiókazettán – közölte a GrundRecords kiadó a sajtó képviselőivel.

Az 1973-ban a Gesarolból alakult, Schuster Lóránt által vezetett P. Mobil meghatározó szerepet játszott a hazai hard rock történetében, és ma is aktív. A hetvenes években a sikeres turnék, a komoly rajongótábor és a teltházas koncertek ellenére a P. Mobil klasszikusnak nevezhető felállásának a Magyar Hanglemezgyártó Cég nem adott engedélyt nagylemez elkészítésére, csak kislemezen jelenhetett meg négy számuk (Kétforintos dal, Menj tovább, Forma I., Utolsó cigaretta) 1978-ban és 1979-ben.

Sokan gondolják úgy, hogy tartalma alapján az 1978. október 26-án a Láng Művelődési Központban adott koncert dalainak kellett volna alkotnia a zenekar első nagylemezét. A P. Mobilban ekkor a zenekarvezető, szövegíró Schuster Lóránt mellett Vikidál Gyula énekelt, Bencsik Sándor gitározott, Cserháti István billentyűs hangszereken, Kékesi László basszusgitáron játszott, Mareczky István ugyanakkor dobolt. Közülük Bencsik és Cserháti már nem él, előbbi 1987-ben, utóbbi 2005-ben hunyt el.

Az előadásról jó minőségű hangfelvétel készült, amely végül 1998-ban jelent meg CD-n és kazettán. A felvételt 2018-ban dupla vinylen a GrundRecords adta ki, az anyag most Rozgonyi Péter hangmérnök munkájával digitálisan felújított hanggal kerül a boltokba CD-n.

A modern kiadás egy tizenhat oldalas füzettel lát napvilágot, a benne szereplő fotók nagy része eddig nem jelent meg sehol. A koncerten eljátszották a négy említett kislemezdalt, sőt még olyan ismert Mobil-dalokat, akárcsak a Főnix éjszakája és a Tűzimádó, de hallható az anyagon a Honfoglalás szvit öt tétele is. Ugyancsak rákerült két extra dal, amelyeket az 1978-as koncert hangbeállásán rögzítettek.

mti