A LED-eket is túlragyoghatja az új fényforrás

A LED-eket is túlragyoghatja az új fényforrás

Az energiatakarékos kék LED fizikai Nobel-díjat is érdemelt idén, a szén nanocsöves világítás viszont még azt is lekörözheti.

A szén nanocsövekből épített lámpa fényesebb, hatékonyabb és olcsóbb lehet a LED-nél. Egy ilyen világítótest csupán 0,1 Wh energiát fogyasztana, százszor kevesebbet, mint egy átlagos LED – ígérik a japán Tohoku Egyetem kutatói.

Feltekert focilabda

A mikroszkopikus méretű nanocsövek fala mindössze egyetlen atom vastag és úgy néz ki, mintha nyúzott focilabdákat terítenénk ki, majd tekernénk fel henger alakúra. A nanocsövek eddig leginkább roppant szilárdságukról voltak híresek, most viszont elektromos tulajdonságaik kerülnek előtérbe. Az apró csövek elektromos tulajdonságai nagyban függenek attól, hogy milyen szögben vannak feltekerve a hatszögek, ettől függően lehetnek vezetők és félvezetők is.

A LED-eket is túlragyoghatja az új fényforrás
Az új fényforrás részleteiben

Smirglivel csiszolták

Az új találmány egy lapos világítótest, ahol az elektródák készülnek a szén nanocsövekből, a fényt pedig egy foszforeszkáló lap biztosítja. A nanocsövek tökéletes kristályszerkezetűek, azaz nincsenek hibák a rácsban. Ezeket egy szappanhoz hasonló felületaktív anyaggal keverik össze egy szerves oldatban. Ezt a keveréket festik fel a katódra. A lapos fénytest már így is világít, de még nagyobb fényességet értek el egyszerű smirglipapír segítségével. A csiszolás mikroszkopikus szinten növelte a felületet, több elektron tudott kilépni, melyeket a foszforeszkáló réteg több fénnyé alakíthatott.

A kutatás vezetője, Shimoi Norihiro szerint a fényforrás előállítása egyszerű és olcsó, így ígéretes lehet a világítástechnika jövője szempontjából. Shimoi csapata volt az első akiknek sikerült megépítenie egy szén nanocsőlámpát.

(forrás: origo.hu)