A kutyák alvása tükrözi gazdáikkal való kapcsolatukat – etológusok

A kutyák alvása tükrözi gazdáikkal való kapcsolatukat – etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak legfrissebb tanulmányában a kutyák alvásmintázatát vizsgálták EEG módszer segédkezésével. Az eredmények alapján a modern helyen, gazdával alvó kutyák alvásmintázatát befolyásolja az, hogy milyen a kapcsolatuk a gazdájukkal.

Mint az ELTE közleményében olvasható, a kötődés egy kardinális viselkedés-szabályozó mechanizmus, melynek feltétele a kötődési személy felé mutatott egyedi preferencia. A kutya gazdához való kötődése rendkívüli jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák részére, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerek részére.

Olyankor, amikor a szakemberek a kutyát az emberi viselkedés modelljeként használják, kardinális tudni, hogy vajon ez a specifikus helyzetekben megnyilvánuló viselkedésbeli hasonlóság tetten érhető-e a mindennapos tevékenységek szintjén is.

„Előző évben egy fMRI vizsgálat esetén a szakemberek felfedezték, hogy a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját. Az aktuális eredmény egy újabb kardinális hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban” – idézi a közlemény Gácsi Mártát, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatóját.

A kutya-gazda párosok közti rendkívüli kötődést jó néhány viselkedéstesztben vizsgálták a szakemberek, de az alvással kapcsolatban még nem. A tudósok arra keresték a választ, hogy ez a kapcsolat befolyással van-e arra, hogy hogyan alszanak a kutyák idegen helyen.

A választ a tudósok a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus tudósok által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel, ameddig a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás alatt vizsgálták az egyetem alváslaborjában.

Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) eljárással mérték a szakemberek (hasonlóan, mint amiként embereknél szokás).

„Az alvásnak releváns funkciója van olyan folyamatokban, mint a ismeretszerzés, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor kardinális, hogy +jól+, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető példaként az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra” – mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója.

Kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető. „Most először új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, ezáltal a modern helyen jobban el tudtak lazulni, és mindent összevetve egy jót aludni” – indokolja a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza.

A kutyák gazdához való kötődése ennek értelmében nem kizárólag a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik – állapítják meg a szakemberek a közleményben.

A tudósok tanulmánya az Animals című folyóiratban jelent meg.

mti