A korszerű stúdiók acélszerkezeteinek munkálatai zajlanak ebben a pillanatban a fóti filmbázison

A korszerű stúdiók acélszerkezeteinek munkálatai zajlanak ebben a pillanatban a fóti filmbázison

Félidőhöz érkezett a Nemzeti Filmintézet (NFI) fóti filmgyártó bázisának kapacitását növelő beruházása: jelen pillanatban a modern stúdiók acélszerkezeteinek munkálatai zajlanak a telephelyen – tájékoztatta az NFI a sajtó képviselőit.

Négy új műterem és kiszolgáló létesítmények építési munkálatai vannak folyamatban Fóton a történelem legkiemelkedőbb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében – közölte az NFI.

A fóti filmgyártó bázis kapacitását ötszörösére növelő korszerűsítésben megépül Magyarország egyik hatalmas, csaknem 5 ezer négyzetméter alapterületű, 18 méter belmagasságú filmstúdiója is.

„Kiemelkedő gazdasági tényezőként a magyar mozgóképipar közel 20 ezer mesternek ad munkát és komoly hasznot hoz az országnak főként deviza bevétel formájában” – idézi a közlemény Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, az NFI elnökét, aki rámutatott arra, hogy a streaming tartalom térhódításával a filmgyártási költések a korábbi években permanensen növekedtek, az előzetes összesítés alapján a 2022-as költések újabb 20 százalékkal emelkedtek.

Káel Csaba alapján a hazai stúdiókapacitás bővítése versenyelőnyt nyújt az internacionális környezetben, és elősegíti az állami támogatással készülő magyar produkciók kiszolgálását, „mindent összevetve a Filmintézet közfeladatú tevékenységének ellátását is új perspektívába helyezi” – összegezte Káel Csaba.

A közlemény emlékeztett arra, hogy a stúdiókomplexum bővítésekor 4 új filmstúdió épül, melyek újabb 9 890 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik az aktuális 2692 négyzetméternyi stúdiókapacitást, ezáltal összesen ezt követően 12 582 négyzetéter áll ezután a produkciók rendelkezésére. A négy új műteremből kettő-kettő összenyitható lesz, mindent összevetve csaknem 5 ezer négyzetméter áll ezután rendelkezésre, párhuzamosan kiszolgálva a nagy volumenű produkciók igényeit.

Negyven férőhelyes tetszetős fogadóépület is épül vetítővel, de új irodaépülettel, éttermekkel, ugyanakkor újabb raktárakkal is bővül a telephely, és sor kerül a létező létesítmények, az energetikai rendszer, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is.

Mint írják, a beruházásnak hála a fóti stúdiókomplexum internacionális és hazai viszonylatban ugyancsak meghatározó eleme lesz a filmgyártásnak és üzemeltetési költségei gazdaságosabbá válnak. A fóti telephely több szakaszban megvalósuló kivitelezési munkálatai múlt évben nyári hónapokban kezdődtek, a befejezés az elképzelések alapján 2024 első felében kiszámítható.

A közlemény kiemeli, hogy London után Magyarország a legkeresettebb filmgyártó center évek óta Európában. Előző évben többek között a legnagyobb stúdiók és sztárok, köztük Emma Stone, Mel Gibson, Hugh Laurie, Zendaya, Timothée Chalamet, Kate Winslet és Jude Law forgattak hazánkban.

Magyar filmek mellett a közelmúltban olyan az egész világon közkedvelt alkotások készültek Fóton, mint a V. Henrik (The King), a Vaják (The Witcher) és Az utolsó királyság (The Last Kingdom), ebben a pillanatban a nagyfokú Hunyadi-sorozat (Rise of the Raven) forgatása zajlik az NFI stúdiójában.

Az NFI megkülönböztetett jelentőségű fejlesztése a kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve részeként valósul meg. Célja, hogy a hazánkban készülő, minden évben több mint 300 produkció növekvő stúdióigényét kielégítse és az 1970-es évek óta funkcionáló fóti filmgyártó bázist megújuló energiaforrások bevonásával korszerűsítse – áll a közleményben.

mti