A korábbi leghatalmasabb víz alatti lavinát mérték Nyugati-Afrika partjai közelében

A korábbi leghatalmasabb víz alatti lavinát mérték Nyugati-Afrika partjai közelében

A korábbi leghatalmasabb, két napon át mozgó, víz alatti lavinát mérték Nyugati-Afrika partjai közelében – számolt be róla a BBC hírportálja.

A találkozó a Kongó folyó torkolatától kifelé vezető, mély árokban történt, és észrevétlen is maradt volna, ha a mozgás nem vág el távközlési kábeleket, lassítva az internetes és egyéb adatátviteli forgalmat Nigéria és Dél-Afrika közt.

Az észlelésben funkciója volt a tudósok előrelátó munkájának: a Kongó-kanyonban végig műszereket helyeztek el, amelyek mérik az áramlatok és az üledék mozgásának sebességét.

„Egy sor oceanográfiai műszerre csapott le a lavina, kiszakadtak a tengerfenéki horgonyok, az eszközök ugyanakkor felbukkantak és üzentek nekünk” – nyilatkozta Peter Talling, a Durhami Egyetem tudósa a BBC-nek.

A dolog szakaszosan gyorsult, mivel amennyire haladt, feltépte a tengerfeneket, vitte magával a homokot és a sarat, ettől a lavina még sűrűbb és gyorsabb lett – érvelt.

A víz alatti lavina – szakszóval zagyár – múlt évben január 14-én kezdődött. Mivel első alkalommal ki kellett menteni a műszereket és elemezni az adatokat, az egész tartalom csak mostanra lett készen.

A kutatócsoport alapján két tényező együttes hatására indult meg az hatalmas zagyár. Az egyik a Kongó folyó 2019. decemberi egyedülálló méretű áradása, ami ötvenévente történik. Az ár nagy mennyiségű homokot és sarat hordott a víz alatti kanyon kapujába, ez ellenben már két héttel a lavina előtt megtörtént. Januárban viszont szokatlan tavaszi ár vonult le a Kongón.

A mérések alapján 2020. január 14-én éjjel 22.31-kor érte el az ár a legsekélyebb ponton található műszert, a legutolsóhoz majdnem 24 órával később, 16-án 21 órakor érkezett. Ekkora több mint 4500 méteres mélységbe jutott.

A kanyon felső részében 5,2 métert tett meg másodpercenként, ezután a csatorna végére már 8 méterrel haladt. Nagyjából egy köbkilométer homok és sár zúdult a mélybe.

A két elszakadt kábelt pár hét alatt kijavították.

mti