A Konstantinápoly Budapesten titulussal rendelkező egykori szórakozónegyedről nyílt tárlat Isztambulban

A Konstantinápoly Budapesten titulussal rendelkező egykori szórakozónegyedről nyílt tárlat Isztambulban

Az 1896 és 1897 közt Budapest Lágymányos városrészében állt Konstantinápoly Budapesten titulussal rendelkező szórakozónegyedről nyílt tárlat az Isztambuli Magyar Intézetben.

Az 1896-ban Gerster Károly által tervezett épületegyüttes híres-hírhedt színfoltja volt a korabeli orientalizáló építészetnek. A többnyire könnyűszerkezetes, díszlet módjára kialakított létesítmények egy-egy konstantinápolyi épületet igyekeztek megidézni, habár a közvetlen felhasznált formák sok esetben észak-afrikai (maghrebi) vagy ibériai, mór területekről származtak. Az épületegyüttes nem volt hosszú életű, a megnyitását követő évben bezárt, emléke viszont máig fennmaradt. Napjainkban a zónában egy új lakóövezet fejlesztése, építése folyik.

Az aktuális kiállítás az épületegyüttesen túlmenően a korszakot meghatározó orientalizmus magyarországi építészetre gyakorolt hatását is przentálja – áll az Isztambuli Magyar Intézet közleményében.

A tárlat, a fővárosi Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének, sőt még az Isztambuli Magyar Intézet együttes munkájának az eredménye.

Az intézet idézte a bemutató kurátorait, Kovács Máté Gergőt, Kiss Zsuzsanna Emíliát és Rabb Pétert, akik elmondták: a expo keretében a publikum első alkalommal láthatja az épületegyüttes eddig idegen iratanyagát és terveit, amit a kiállításhoz kapcsolódó kutatás esetén találtak meg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára anyagai közt. Hozzátették: ugyancsak első alkalommal került sor a vigalmi negyeddel kapcsolatos, a magyarországi gyűjteményekben megtalálható vizuális és tárgyi anyagok (hirdetések, plakátok), tetejébe a korabeli folyóiratokban megjelent hírek átfogó bemutatására. A bemutató részét képezi egy ritkaságnak számító és a mulatóközpont megnyitásakor osztogatott eredeti emlékérem is.

Kovács Máté Gergő, aki a kurátorok nevében szólalt fel a megnyitón, rámutatott arra, hogy az épületegyüttes beleillik mind a korabeli európai orientalizáló építészetbe, mind a keleti gyökerek iránt tanúsított magyarországi érdeklődésbe, a múlt keresésébe és újrafelfedezésébe, amely annak idején a hazai közéletben, mitöbb építészetben is megtalálható volt.

A tárlat a Budapest főváros Levéltára, a fővárosi Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Rajz- és Tervtára, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye és a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának történeti térképei, tervei, filmjei és képei támogatásával ad áttekintést az épületegyüttes történetéről.

Az isztambuli bemutató az elképzelések alapján február közepéig várja az érdeklődőket. A kurátorok és a expo szervezői remélik, hogy a kiállítást 2020-ban Budapesten is bemutathatják.

A kiállítás, amely a Konstantinápoly Budapesten – A mesés kelet megidézése a 19. század végi Budapesten, a Duna öblében címet viseli, az Isztambuli Magyar Intézet Diversity in Unity: Intercultural Dialogue Through the Waves of Danube című, Európai Unió által támogatott programjának keretében valósult meg.

mti