A Holdon akarnak növényt termeszteni ausztrál tudósok

A Holdon akarnak növényt termeszteni ausztrál tudósok

A Holdon készül növényt termeszteni már 2025-ben egy ausztrál űrkutatási start-up vállalat, melynek küldetését mások mellett az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) is patronálja.

A Lunaria One ausztrál űrkutatási start-up társaság elindította azt a kísérleti projektet, amely azt akarja kideríteni, hogy lehet-e növényt termeszteni a Hold felszínén. Hosszú távon olyan növények meghonosítása a cél, amelyek ennivalót, gyógyszert és oxigént biztosítanának az emberi élet megteremtéséhez a Holdon – számolt be róla a citynews.com. au canberrai hírportál.

Caitlin Byrt, az ANU Biológiai Kutatóintézetének és Űrkutatóintézetének tudósa rendkívüli lehetőséget lát a küldetésben, mivel a kísérlet meghatározhatja, hogy milyen növények képesek elviselni a Holdon található szélsőséges feltételeket.

Byrt arra is rámutatott, hogy a Holdon végzendő kísérlet tapasztalatait később földi helyzetekben is alkalmazni lehet az élelmiszertermelésben, merthogy a Földön is komoly gondokat okoz a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás.

A küldetés nagyon sok akadémiai műhely, köztük a Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT), az RMIT Egyetem, az ANU és az izraeli Ben Gurion Egyetem, ráadásul ipari testületek internacionális együttműködésével valósul meg.

A Holdra szánt növényfajtákat az alapján válogatják ki, hogy milyen sebesen csíráznak ki, nőnek és mennyire viselik el a szélsőséges hőmérsékletingadozásokat. Az egyik jelölt a füvek családjába tartozó, Ausztráliában őshonos Tripogon loliiformis, amely hónapokig kibírja víz nélkül, és jól tűri a szélsőséges körülményeket.

A magokat a SpaceIL űrvállalat Beresheet 2 űrhajójával juttatják el a Holdra. A leszállás után 72 órán át figyelik a növények növekedését és állapotát, az adatokat mindazonáltal visszaküldik a Földre.

mti