A Ford Magyarország hozzájárulásával idén most először szervezték össze itthon a rangos internacionális Best Young Driver versenyt

A Ford Magyarország hozzájárulásával idén most először szervezték össze itthon a rangos internacionális Best Young Driver versenyt

A Best Young Driver versenyt legelőször a szlovén klub (AMZS) rendezte meg országos szinten 2017-ben, ezután őt sebesen követte az bolgár (UAB) és a lengyel (PZM) klub 2018-ban a saját országos versenyeikkel. Az első internacionális döntő 2019-ben került megrendezésre az FIA segédkezésével Szlovéniában az országos versenyek győztetéseinek részvételével „International Best Young Driver Contest” néven. Onnantól évente megrendezésre került az internacionális verseny.

A Magyar Autóklub idén első alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez.

A verseny két szakaszból áll. Első alkalommal az autóklubok szervezik meg országos megmérettetésüket, amely egy online tesztből és a egyéni gyakorlati döntőből áll. Idén az Autóklub felhívására az online tesztet 1543-an töltötték ki sikeresen, közülük a legjobb 10 női és 10 férfi versenyző került a gyakorlati döntőbe.

A verseny gyakorlati döntőjét 2022. augusztus 27-én rendezték a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági és Képzési Parkjában.

A döntőben a fiatal sofőrök az elektromos autózásra való felkészülés jegyében egy Ford Mustang Mach-E volánja mögött olyan gyakorlati feladat alatt mutatták be tudásukat, mint a szlalom előre- és hátramenetben lesötétített hátsó szélvédővel, de szlalomoztak a gépjármű tetején elhelyezett tartóban található labdával, éppen úgy, mint a vezetéstechnikai pályán csúszós útfelületen is.

A Magyar Autóklub kollégái építettek egy szűk garázst is, ahol meg kellett fordulni, ezután kihajtva egy célpontra kormányozni a gépjárműt, A versenyzőknek manuális váltós autókon, Ford Puma modellek kormánya mögött kellett helytállni a rántópadon is, aminek hatására a gépkocsi hátulja megcsúszik és innen kellett visszahozni azt, de nem maradhatott ki egy kerékcsere, és egy hólánc felszerelése sem.

A gyakorlati döntőn a legjobb egyéni teljesítményt nyújtó hölgy és úr Mészáros Lili és Rédly Barnabás kvalifikálta magát az internacionális versenyre.

Az internacionális verseny 2022. október 8-9-én kerül megrendezésre Madridban, ahol a Magyar Autóklubot, mindent összevetve Magyarországot is, ők ketten fogják képviselni.

„Mellbevágó statisztikák igazolják, hogy a 18-26 éves korosztály körében Európa szerte vezető halálok a közlekedési baleset. Ez a korosztály akár háromszor akkora eséllyel veszíti életét a közutakon, mint a nagyobb vezetési rutinnal büszkélkedhető idősebb generáció elemei. Így is támogatjuk a nagy sikerű Ford Driving Skills for Life CSR-programunk mellett idén a Magyar Autóklub Best Young Driver programját is. A Ford DSFL vezetéstechnikai tréningjein a vezetés közben adódó vészhelyzetekre próbáljuk felkészíteni a fiatalokat, mert a jogosítvány megszerzése csak egy dolog, a járművezetői rutin elsajátítása azonban hosszútávú folyamat.

Ebben nyújt támogatást a Magyar Autóklub Best Young Driver versenysorozata is, ahol a versenyzők nem kizárólag elméleti, hanem gyakorlati tudásukról is számot adhattak. Érdekes, találékony és mindenekelőtt hatékony programnak lehettek részesei a hétvégén a döntősök, gratulálunk a győzteseknek, akiket szeretettel várunk a döntő előtt az ez évi DSFL gyakorlati tréninünkre” – mondta Györke Orsolya, a Ford Driving Skills for Life magyarországi menedzsere.

A Föld 43 országában sikeresen funkcionáló Ford Driving Skills for Life titulussal rendelkező díjmentes tréning sorozatot már 6. alkalommal rendezik meg idén Budapesten. A Ford DSFL-hétvégén a fiatalok az autókezelési ismeretek mellett megtanulják az olyan közlekedési veszélyek kezelését, akárcsak a vészfékezés akadálykikerüléssel, a jégen megcsúszó, alul kormányzott jármű kezelése, továbbá a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is.

A Ford társadalmi szerepvállalási programjának célja, hogy segítse a 18-26 év közti friss jogosítvánnyal ellátott fiatalokat a vezetési gyakorlat megszerzésében, hogy elkerülhessék az autóbaleseteket. Ebben az évben is 300 fiatalt várnak a szervezők október első hétvégéjén.

A Magyar Autóklub, a Ford Magyarország és a verseny közreműködő partnerei remélik, hogy a Best Young Driver versenyben a lehető legtöbb magyar fiatal vesz ezt követően részt, mivelhogy a közutak biztonsága mindannyiunk érdeke és a rutin megszerzése, amellett megtartása életeket menthet.

A Ford Driving Skills For Life Program

A Ford Driving Skills for Life programot 2003-ban az USA-ban, az amerikai közlekedési hatósággal összefogva indította el a Ford Fund, a Ford Motor Company Alapítványa. 2021-ig a Ford Fund a több, mint 60 millió dollárt fektetett be a Ford Driving Skills for Life program működtetésébe, és napjainkban már a Föld 43 országban tartanak sikeres tréningeket, összesen több mint 1 250 000 fiatal részére biztosítva az díjmentes gyakorlati képzést. 2013-as európai bevezetése óta – 22 millió dolláros befektetéssel – kontinensünkön is több mint 45000 friss jogosítvánnyal ellátott fiatal volt ott a képzéseken. Hazánkban a program 2017-es indulása óta már ezt követően 2000 fiatal volt ott a fél napos tréningeken, és lett gazdagabb sok hasznos ismerettel.