A Dömötör-torony meséi címmel nyílt tárlat a Szegedi Dóm Látogatóközpontban

A Dömötör-torony meséi címmel nyílt tárlat a Szegedi Dóm Látogatóközpontban

A település egyik legrégebbi műemlékét bemutató bemutató nyílt A Dömötör-torony meséi címmel a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a megnyitón azt mondta, hogy az egyházmegye hitéleti, kulturális, közösségi tevékenységének vezérfonala a készülődés alapításának 2030-as millenniumára. A cél a közösség identitásának, összetartozás-tudatának erősítése – tette hozzá.

„A Dömötör-torony önmagában is komoly kulturális érték, melyet megőrizni kötelességünk” – nyomatékosította a püspök.

A kiállítást abból az alkalomból rendezték, hogy a műemlék újra várja az érdeklődőket a nagyközönség részére – tudatta az egyházi vezető, hozzátéve: az létesítmény ugyanakkor újra betöltheti keresztelőkápolna funkcióját is.

A kiállítás több tucat tabló, korabeli fotók, újságcikkek, ügyiratok hozzájárulásával ismerteti a késő román, gótikus stílusú műemlék történetét.

A torony kiindulópontját még a 11. században építették, alsó, négyszögletes román stílusú része 12. századi, miközben felső, nyolcszögletű folytatásának emeletei a 13. századból valók. Története esetén jó néhány alkalommal átépítették, és csak a 18. században nyerte el végső formáját.

A műemlék az egykori barokk stílusú Szent Demeter-templom bontásakor került felszínre 1925-ben. 1931-ben falába ajtót vágtak, ennek íves felső részébe Szeged legrégebbi szobrát, a 12. századi „kőbárányt” illesztették. Belsejét – olasz mintára – keresztelőkápolnává formálták. 1932-ben Aba-Novák Vilmos meghívásos pályázaton nyerte el a torony oldalfalainak festési jogát; freskójának terveit a páduai internacionális egyházművészeti tárlat nagy aranyérmével ismerték el. Az építmény vizesedése folytán a falfestmények megrongálódtak, a képzőművészeti alkotást 2015-ben restaurálták.

mti