A Djabe és Steve Hackett (ex-Genesis) új koncertlemeze

A Djabe és Steve Hackett (ex-Genesis) új koncertlemeze

Másfél éven belül a harmadik együttes lemezt jelenteti meg a Djabe és Steve Hackett, a Genesis együttes volt gitárosa. A Djabe & Steve Hackett: Life Is A Journey – The A főváros Live Tapes című koncertanyag kiadója a Cherry Red Records.

A hazai dzsessz-világzenei fúziós színtér egyik legismertebb csapata, a Djabe 2003 óta kreál együttes felvételeket Steve Hackett-tel, aki a hetvenes években hét éven keresztül volt a progresszív rock világhírű formációja, a Genesis gitárosa.

Az partnerség mögé előző évben év elején állt be a mesés brit független kiadó, a Cherry Red Records, amely az elmúlt negyven évben olyan alapvető punk és new wave előadók anyagait gondozta, mint a Dead Kennedys, az Everything But the Girl, Marc Almond, a Fall vagy a Pere Ubu.

A Cherry Red kiadásában első alkalommal előző évben februárban jelent meg Djabe & Steve Hackett-anyag, a Summer Storms and Rocking Rivers című koncertfelvétel, ezt követte múlt évben ősszel a Life Is A Journey – The Sardinia Tapes című stúdióalbum. Utóbbi fővárosi bemutatóján, a MOM Kulturális Központban rögzítették a dupla CD-n és DVD-n piacra kerülő Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes című kiadványt, amely októbertől vinylen szintén rendelkezésre fog állni – közölte a zenekar sajtótájékoztatóján.

Steve Hackett mellett egy másik határon túli sztárvendég, Gulli Briem, az izlandi Mezzoforte dobosa is hallható a modern lemezen, ő 2012 óta lép fel és stúdiózik a magyar együttessel.

A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila gitáros és az onnantól elhalálozott Sipos András. Az együttes 2002 óta 42 országban lépett fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. A zenekarban Égerházi mellett Barabás Tamás (basszusgitár), Koós-Hutás Áron (trombita, szárnykürt), Jókora János (billentyűs hangszerek) és Kaszás Péter (dob, ének, ütőhangszerek) játszik.

Steve Hackett gitárossal a soraiban a Genesis 1970 és 1977 közt nyolc stúdióalbumot és két koncertlemezt adott ki. A most 68 éves brit zenész attól kezdve szólóban dolgozik, emellett 1986-ban volt egy rövid életű zenekara, a GTR, ahol Steve Howe, a Yes gitárosa is játszott. Legutóbbi kiadványa, a The Night Siren című stúdiólemez előző évben jelent meg.

mti