A Bosch Indirekt beszerzését innovációs díjjal ismerték el

A Bosch Indirekt beszerzését innovációs díjjal ismerték el

A Bosch kiérdemelte az Association Supply Chain Management, Procurement and Logistics (BME) (Beszállítói lánc menedzsment, beszerzés és logisztikai szervezet) Innovációs díját. Az elismeréssel a szervezet a modern műszaki megoldások és szolgáltatások szállítójának indirekt beszerzés átszervezése kapcsán nyújtott párját ritkító teljesítményét részesítette elismerésben. Az indirekt beszerzés szervezeti egység az összes, a termékekben nem közvetlenül felhasznált szolgáltatás, tárgyi szerkentyű és anyag beszerzéséért felelős. A bizottság alapján a globálisan bevezetett koncepció részeként a Bosch jövőbeli sikerpályára helyzete az indirekt beszerzést. 2011 óta a Bosch jó néhány beszerzési folyamatot szabványosított, továbbá megszigorította az anyagbeszerzésre vonatkozó előírásokat. Jörg Mimmel, a Robert Bosch GmbH központi beszerzési és logisztikai részlegének indirekt beszerzésért felelős ügyvezető alelnöke kijelentette: “A heterogén anyagkategóriákon alapuló mindenre kiterjedő orientációjú szorgos beszerzési szervezetté való fejlődésünk az vállalkozásbeli sikerünk releváns tényezője, amely fontos mértékben hozzájárul a Bosch versenyképességéhez és modernizált szemléletéhez. A rendelési folyamataink magasabb szintű automatizálásának betudhatóan képesek vagyunk gyorsabban és hatékonyabban reagálni. Költségvetési hatékonyságunkat – más szavakkal a megtakarítás függő költségvetésünket – több mint 30 százalékkal javítottuk.”

Az szorgalmas beszerzési szervezet mindenre kiterjedő telephelyi csoportokkal üzemel

Az átszervezés kapcsán a Bosch sikeresen strukturálta átfogó anyag kategóriáit, azonkívül beszállítói stratégiáját oly módon, hogy ezzel megduplázta centralizációs rátáját. A rendelési és beszerzési folyamatok összevonásra és szabványosításra kerültek, mindemellett felgyorsultak. Mimmel elmagyarázta: „a szabványos rendelések arányát tükröző tájékoztató füzet rátánkat alig 20 százalékról csaknem 50 százalékra növeltük.” Az agilitás és regionális jelenlét megtartása mellett a globálisan egységes szabványok létrehozása érdekében a Bosch a nemzetközileg fedezhető fel 230 beszerzési osztályt szervezetileg központosította. Az indirekt beszerzés területén dolgozó csaknem 1100 munkavállaló mostantól központi vezérlés alapján dolgozik. “Hosszútávon a Bosch telephelyek részére egy regionális beszerzési egységekkel, továbbá az anyagkategóriák központi vezérlésével büszkélkedhető teljes körű mátrix szervezet biztosítja nemzetközileg a korrekt ellátási rendszert.”

A Beszerzés 4.0 sikeréhez elengedhetetlen a konzisztens IT infrastruktúra

A Bosch jövőbeli értékesítési sikerének egyik alapköve az internethez kapcsolt áruk, ezenkívül internet-alapú szolgáltatások. A hálózatba kapcsoltság a egész értékláncot felöleli. Mimmel úgy gondolja, hogy a Beszerzés 4.0 sikerének kritikus tényezői a konzisztens IT megoldások. Egy nagy tudású beszerzési rendszer hozzájárulásával példaként a felhasználók sokkal gyorsabban hozzáférhetnek a termékkategóriák skálájához. Egy teljesen automatizált beszerzési folyamat létrehozása érdekében a Bosch integrálta a központi pénzügyi számvitelt is. Ez biztosítja, hogy a egész folyamat – a rendeléstől a számla kifizetésig – elektronikusan modellezhető legyen. Ennek eredményeképp a társaság pontosabban előre tudja ezt követően jelezni a követelményeket és egyben hatékonyabban tud együttműködni a beszállítókkal.

Az indirekt beszerzés teljes körű hatása

2015-ben a Bosch indirekt beszerzése 7,5 milliárd euró beszerzési mennyiséget, és 13 részlegén csaknem három millió rendelést dolgozott fel, amely az egész világon 280 gyártóhelyet, továbbá több ezer fejlesztési és értékesítési központot foglal magában.

BME Innovációs Díj

A BME Innovációs Díjat 1986 óta évente az Association Supply Chain Management, Procurement and Logistics (BME) (Beszállítói lánc menedzsment, beszerzés és logisztikai szervezet) nyújtja át, amely olyan modernizált és fenntartható eredményeket és koncepciókat részesít elismerésben, melyek hosszú távon fejlesztik a beszerzés és logisztika hatékonyságát, és ezzel javítják a társaság eredményeit.