A BMW a 2015-ös barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatta be a Vehicular Small Cell projektet

A BMW a 2015-ös barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatta be a Vehicular Small Cell projektet

A Barcelonában március 2. és 5. között látogatható Mobil Világkongresszus (Mobile World Congress) alkalmával a BMW Group, a peiker acustic GmbH & Co. KG és a Nash Technologies GmbH mutatta be a Vehicular Small Cell kutatási projektjét, amely a mobil eszközök járműbeli vételi lehetőségeit hivatott javítani.

Napjainkban a mobil eszközök menet közbeni használata rohamos terjedésének lehetünk tanúi, legyen szó okostelefonokról, táblagépekről, vezeték nélküli személyes kiegészítőkről – mint például okosórák – és sok más technikáról, amelyek a jövőben a Tárgyak internete (Internet of Things) részét képezik majd. A gépkocsik karosszériájának intenzív árnyékoló hatása azonban gyakran okoz vételi problémákat, különösen a gyenge lefedettségű területeken közlekedve. E problémák megoldására hívta életre a BMW Group, a Nash Technologies GmbH hálózatfejlesztő specialista és a peiker acustic GmbH & Co. KG autóipari beszállító Vehicular Small Cell közös kutatási projektjét.

A femtocella olyan kisméretű mobilhálózati bázisállomás, amely jellemzően egy háztartás vagy egy kisvállalkozás igényeinek kiszolgálására alkalmas. A BMW Group és kutatási partnerei elsőként fejlesztenek ki autóban használható femtocellát. A Vehicular Small Cell a jármű külső antennája segítségével a mobilhálózatok optimális elérését teszi lehetővé, miközben az utastérben jelentősen mérsékli az elektromágneses sugárzást.

Előnyei

A Vehicular Small Cell önműködően hoz létre vezeték nélküli kapcsolatot a járműben működő összes mobil eszköz – az utasok ilyen technikáit is beleértve – és a külső antenna között. A kedvezőbb vezeték nélküIi vételi lehetőségek eredményeképpen jóval ritkábban szakadnak meg a menet közbeni telefonbeszélgetések, amelyek minősége is jobbá, illetve stabilabbá válik. A jobb kapcsolat nagyobb adatmennyiség átvitelét is lehetővé teszi, jól érzékelhetően javítva olyan funkciók működését, mint például a szörfözés az interneten, az elektronikus levelezés vagy éppen a zenei anyagok közvetítése.

A Vehicular Small Cell révén az utastérben működő minden mobil eszköz igen alacsony teljesítménnyel kommunikálhat, ami jelentősen mérsékli az elektromágneses sugárzást, de hatékonyan kíméli az eszközök akkumulátorait is.

Dr. Peter Fertl, a BMW Group projektmenedzsere így fogalmazott: „A Vehicular Small Cell segítségével ügyfeleink minden mobil eszközük esetében megszakadásoktól mentes használatot élvezhetnek, legyen szó okostelefonokról, táblagépekről, okosórákról és minden jövőbeni, hálózatba kapcsolt eszközről – még a gyenge hálózati lefedettségű területeken is.”

(forrás: BMW)