A 3D-nyomtatás orvosi alkalmazásait vizsgálják Szegeden

A 3D-nyomtatás orvosi alkalmazásait vizsgálják Szegeden

A 3D-nyomtatás orvosi alkalmazásait vizsgálják a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), ahol ősszel megnyílik a modern műszaki megoldást használó új center – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján a modern műszaki megoldás alkalmazásával kapcsolatban az SZTE Általános Orvostudományi Kara élen jár a hazai főiskolák és egyetemek közt, mivelhogy a medikusok és a PhD-hallgatók is tanulnak a 3D-nyomtatásban rejlő lehetőségekről a normál tanmeneten belül. Továbbá a 3D-nyomtatás kutatói alkalmazásának ösztönzése és bővítése, azonkívül az ezekhez az eszközökhöz kötődő szolgáltatások fejlesztése is cél a szegedi felsőfokú intézményben.

Őszre csaknem 600 millió forintos uniós és hazai támogatással az felsőfokú intézményben 3D-nyomtató-központot hoznak létre, ahol lehetségessé válik fém-, ugyanakkor polimer orvostechnikai készülékek és biológiai struktúrák kialakítása, ezek jellemzőinek vizsgálata és fejlesztése.

„Meg szeretnénk teremteni a betegre szabott gyógyászat kutatásának, oktatásának és fejlesztésének infrastrukturális hátterét” – idézte a közlemény Bari Ferencet, a projekt szakmai vezetőjét. Az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének professzora alapján a térbeli nyomtatás technológiájának fejlődésével az egyedileg beállítható, integrált szövet-szerv-építés olyan új utakat nyit meg a tudomány részére, amelyek ezelőtt elképzelhetetlen megoldásokkal szolgálnak a betegek gyógyításában.

Az implantológia támogatása, a fémnyomtatás és a felületkezelés módszertanának továbbfejlesztése, biológiai szövetek nyomtatása, illetve az ízületi porcfelszínpótlás lehetőségének megteremtése megkülönböztetett célja az SZTE projektjének. A szemészetben a mesterséges szaruhártya előállítása, az onkológiában ugyanakkor az egyénre szabott lokalizált sugárkezelés kap hangsúlyos szerepet.

A korszerű központba a berendezések megérkeztek, őszre ugyanakkor – részben az orvostudományi kar saját forrásaiból – befejeződik az SZTE 3D-nyomtató-központját befogadó objektum egy részének megváltoztatása.

Az elképzelések alapján szolgáltat is ezután az SZTE 3D-nyomtató-központja – közölte a professzor. Pillanatnyilag ritka, hogy egy száj-, ortopéd vagy idegsebész 3D-nyomtató segédkezésével megalapított modellen tervezze meg a műtétet, vagy építse be az implantátumot. Ezt mindennapos gyakorlattá kell ezt követően tenni az SZTE egységein belül. Ugyanakkor a maradék kapacitással külső piaci igényeket is ki lehet ezután elégíteni.

mti