A 2800 évvel ezelőtti, Bibliából ismert földrengés nyomaira bukkantak Jeruzsálemben

A 2800 évvel ezelőtti, Bibliából ismert földrengés nyomaira bukkantak Jeruzsálemben

A Jeruzsálemben folyó ásatásokon a 2800 évvel ezelőtti, Bibliából ismert földrengés nyomaira bukkantak a régészek – adta hírül a The Jerusalem Post angol nyelvű izraeli újság hírportálja.

A múltban más helyeken már több helyen is találtak bizonyítékokat a 2800 évvel ezelőtt, Uzziás júdai király idejében történt földrengésre, de Jeruzsálemben mindeddig soha nem találtak erre utaló tárgyi emlékeket a régészek.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kutatói bejelentették, hogy a mai óváros falainak közelében, attól délre, Dávid településében, Jeruzsálemben is előkerültek az évszázadokig ható emlékezet alapján igen súlyos földrengés nyomai.

Korábbi ásatásokon Hacorban és Tel es-Szafiban, az egykori Gát helyén már előbukkantak a földrengés nyomai, de most Jeruzsálemben, Dávid települése pár épületében is törött cserépedényeket és a pusztulás más jeleit találták a akadémiai kormeghatározás alapján egy olyan korban, ahol nem törtek hódítók a településre, és nem történt semmiféle erőszakos történelmi esemény sem.

„Mikor is feltártuk a készüléket, és benne egy i. e. 8. századi rétegben a pusztulást, akkor szerfelett meglepődtünk, mert tudjuk, hogy Jeruzsálem örökösen fennállt egészen a nagyjából 200 évvel később bekövetkezett babiloni pusztításig” – mondta a lapnak az ásatásokat vezető két régész, Joe Uziel és Ortal Chalaf.

„Megkérdeztük magunktól, hogy mi okozhatta ezt a drámai pusztítást ebben a rétegben. A Bibliában Ámosz és Zakariás könyveiben megjelenő földrengés éppen abban az időben történt, mikor is ez a feltárt objektum Dávid településében összeomlott” – indokolta felfedezésüket a mester.

A földrengés után a romok tetejére újra építkeztek, megőrizve annak nyomait. Ezt a házat a babilóniai hódítók i. e. 586-ban elpusztították, de az ekkor létrejött maradványok új létesítmények alapjául szolgáltak évszázadokkal később.

A Biblia több helyen is említi a 2800 évvel előtti földrengést. Ámosz próféta mindent összevetve kezdi első könyvét: „Ámosz beszédei, aki a tekóai pásztorok közé kötődött. Ezt látta Izráelről Uzzijjának, Júda uralkodójának és Jeroboámnak, Jóás fiának, Izráel uralkodójának az idejében, két évvel a földrengés előtt.”

„Akkor meneküljetek a hegyek szakadékaiba, mert a hegyek közt a szakadék Ácalig ér. Úgy fussatok, ahogy Uzzijjának, Júda uralkodójának az idejében futottatok a földrengés elől! Mert eljön az ÚR, az én Istenem, szentjeivel közösen” – áll Zakariás próféta könyvének 14. fejezetében is.

mti