60 milliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak felújítására

60 milliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak felújítására

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) csaknem 60 milliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak megújítására – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria 643 millió forintból megvalósuló felújításának alapkőletételi ünnepségén.

György István hangoztatta, a Nemzeti várprogram és Nemzeti kastélyprogram részeként Soprontól a magyar-román határ mellett fekvő Komlódtótfaluig 34 helyszínen újulnak meg látványosságok, köztük 19 kastély és 15 vár.

A komplex projekt nemcsak a nemzeti örökség megvédéséről szól, hanem azt szeretné elérni, hogy a felújított műemlékek az adott régiók vonzáskörzetévé váljanak, ezzel segítve a munkahelyteremtésben a környéken élő termelőket és vállalkozókat – nyomatékosította az államtitkár. Hangoztatta még, a program az épületmegújítások mellett kiállításokat és másfajta turisztikai látványosságokat is szolgáltat ezután, amelyek országszerte családokat és turistákat vonzanak az adott körzetbe.

A beruházásról szólva kijelentette, a 17. században, késő barokk stílusban épült kastély építészettörténetileg is fontos emlék, modernizálása esetén alkalmassá teszik nagyobb események és esküvők megtartására, azonkívül a múltban itt élt földbirtokosok majorságait bemutató interaktív kiállítást is berendeznek benne.

Ígéret van arra, hogy a program nem fejeződik be a 34 kastély és vár felújításával, hanem egy újabb ütemben folytatni tudják Magyarország ilyen történelmi emlékeinek rekonstrukcióját – fűzte hozzá György István.

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa azt mondta el, a program legkeletibb helyszínén található, műemléki védelem alatt álló kúria a felújítást követően a jómódú vármegyei köznemesség életébe nyújt ezután betekintést az ide látogatóknak.

A várhatóan egy évig tartó munkálatok alatt restaurátori felügyelet mellett korszerűbb lesz az alkotmány egész külső homlokzata, nyolc belső helyisége és a pincéje, ahol múzeumpedagógiai foglalkoztatót létesítenek – ismertette Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (NÖF) cégvezetője. Modernebb lesz a kastélypark és a hátsó kert, az épületet övező kerítés, korszerűsítik a közműveket, amellett egy új fogadóépületet is kialakítanak – tette hozzá.

Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési megbízottja kijelentette, Szatmárnak sok tartaléka van épített és természeti örökségben. Fontosnak nevezte ugyanakkor a helység bekötőútjának felújítását és egy új kerékpárhíd építését a Szamos felett, amivel csatlakozni lehet a régió kerékpárút-hálózatához.

Az épületet a Becsky-család építtette, a kúria és a földbirtok 1860-ban házasság révén került a Kossuth-családhoz és maradt birtokuk egészen az 1950-es államosításig. Az államosítást követően a termelőszövetkezet raktárként és istállóként használta, ezt követően tűzvész pusztította el a tetőszerkezetét. Az Országos Műemléki Felügyelőség 1961-62-ben állította nagyjából helyre.

A 643 millió forint értékű beruházást 442 millió forint uniós és csaknem 202 millió forint hazai forrásból finanszírozzák. A munkálatok már elkezdődtek, a egész felújítás várhatóan egy évig tart.

mti, fotó: Balázs Attila