5 tipp, hogy tovább maradjanak frissek az ételeink

5 tipp, hogy tovább maradjanak frissek az ételeink

Egy átlagos magyar minden évben 33 kg táplálékot dob a szemétbe csak azért, mert túl sokat vásárolt egyes termékekből vagy nem megfelelően tárolta azokat. Az ennivalók és italok eltarthatósága szempontjából kétségkívül a hűtőszekrény a leglényegesebb konyhai berendezés, viszont egyáltalán nem mindegy, mire és hogyan használjuk a háztartás valószínűleg leglényegesebb gépét.

Függetlenül attól, hogy milyen étrendet követünk, nagyon sokféle ennivalót fogyasztunk, többségünk viszont nem tudja, hogyan célravezető tárolni ezeket. Az LG szakértői most egy-két hasznos tippel segítenek abban, hogyan használhatjuk okosan és biztonságosan a hűtőszekrényünket, hogy az eltérő ennivalók minél tovább megőrizzék frissességüket és állagukat.

1. Nem az összes ételt kell a hűtőben tárolni

Sokan csaknem az összes romlandó terméket nyomban betesznek a hűtőbe a bevásárlás után, ellenben azzal, ha csak a ténylegesen oda való ennivalókat rakjuk be a gépbe, értékes helyet szabadíthatunk fel a igazán hűtést igénylő készítmények részére, ezenkívül ezek állagát is megóvhatjuk. Sok produktum szobahőmérsékleten is csodásan eltartható – mint amilyen a tojás, ami ugyan tovább eláll a hűtőben, ennek ellenére nem a megszokott helyén, a hűtőajtóban javasolt elhelyezni, mert itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Jó megoldást jelent erre a DoorCooling+ modern műszaki megoldás, amely felülről külön hideg levegőt juttat az ajtónyílás rekeszeibe, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet.

Az olyan gond nélkül romlandó táplálékokat, akárcsak a húsok és halak természetesen hűteni kell, viszont sokan nem tudják, hogy a paradicsom, a hagyma és egyéb zöldségek egészen simán a pulton vagy a konyhaszekrényben is tárolhatók. Némely gyümölcsök – példának okáért az avokádó, az alma, a banán, a citrom és a bogyós gyümölcsök – íze és állaga is megváltozhat a hűtőszekrényben, így ha belátható időn belül szeretnénk ezeket elfogyasztani, nem javasolt őket lehűteni. Hasonló kérdések merülhetnek fel a kenyérfélék tekintetében is, amiket ezzel szemben egyáltalán nem létfontosságú hidegben tárolni.

2. Mindent korrekt polcra

Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé kevesebb lesz a hőmérséklet, azaz a szerkezet felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul ugyanakkor a leghidegebb. Ezt, amellett pár élelmiszer-biztonsági szempontot feltétlenül célszerű szem előtt tartanunk a hűtő elrendezésekor.

Ilyen szempont lehet példaként, hogy a húst és a halat a legalsó polcon célszerű tárolni, valahonnan a húslé nem csöpöghet rá más élelmiszerekre. A tejtermékeket a középső polcokon célszerű elhelyezni, a zöldségeket ugyanakkor a legmagasabb páratartalmú rekeszben javasolt tartani. A gyümölcsöknek a zöldségekhez képest alacsonyabb páratartalomra van szükségük, ezáltal ajánlatos őket külön helyen tárolni! A legmodernebb hűtőkben már attól függően állíthatjuk be a zöldségtároló rekesz páratartalmát, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt tartunk benne.

3. A hűtő ideális hőmérséklete

„Ahhoz, hogy az ennivalók a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak maradjanak, a hűtő hőmérsékletét állítsuk 4 C-ra, vagy ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra” – tanácsolja Budai Nikoletta, az LG háztartásigép-szakértője. „Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a halak romlanak meg, a túl hideg környezetben ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök fagyhatnak meg még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba helyeztük őket.”

A hűtőben tárolt táplálékok részére az egyenletes hőmérséklet volna ideális, a gép ajtajának nyitogatásával ellenben meleg levegőt engedünk be a szerkezetbe. Hűtőnk kiválasztásakor így keressünk olyan típust, melynek belsejében legalább fél-egy fokos pontossággal biztosított az egyenletes hőmérsékletet.

4. A hűtő elrendezése is számít

A jól és tudatosan elrendezett hűtőszekrényben a hideg levegő egyenletesebben áramlik a készítmények közt, ezáltal ugyanakkor az ennivalók is tovább maradnak frissek. Ha átlátszó dobozokban tároljuk az ételeket és ezeket nem halmozzuk egymásra, gyorsabban megtaláljuk ezután, amire szükségünk létezik kevesebb meleg levegőt engedünk ezután be a hűtő belsejébe. A családok háztartásaiban rendszeresen okoz gondot a nagyobb edények elhelyezése a hűtőben, erre jó megoldást jelent egy elvárásoknak megfelelően összecsukható polc, amit felezni is lehet pl. kancsók tárolásához és felhajtani is, ha nagy edényt szeretnénk berakni a szerkezetbe.

5. Ne pazaroljunk!

Hűtőszekrényünk hozzáillő igénybevételével elkerülhetjük azt is, hogy a megvásárolt ennivalók egy része a kukában landoljon. Egy átlagos magyar vásárló példának okáért minden évben 33 kg olyan élelmet dob ki, amely optimális tárolással és tudatos tervezéssel megmenthető lenne. Természetesen az első lépés az, hogy ne vásároljunk túl sokat semmiből: csak azt tegyük a kosarunkba, melyet belátható időn belül biztosan el fogunk fogyasztani. Bevásárlás előtt mindazonáltal nézzünk be a hűtőbe és írjunk listát! Bár a hűtőnkkel még nem tudunk telefonon beszélni, egyes hűtőket már távolról, a mobilunkról is irányíthatunk: a SmartThinQ alkalmazással példának okáért már a boltból gondoskodhatunk arról, hogy a bevásárlásból hazaérve alkalmas hőmérséklet várja a hűtőbe szánt ennivalókat.