190. Anna-bál hatnapos fesztivál keretében

Balatonfüredi Anna-bál, illusztráció

Balatonfüred polgármestere, Bóka István, az Anna-bál kapcsán megrendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy az esemény a város legjelentősebbnek mondható kulturális rendezvénye, amely ráadásul Európai szinten is az egyik legrégebbi bál. Az Anna-bál legfontosabb célja a reformkori hagyományok felelevenítése, megőrzése.

A július 25-én megrendezésre kerülő bálra Balatonfüredről kilenc, míg a testvérvárosból huszonegy 18 éves hölgy fogadta el a meghívást. Az Anna-bál ideje alatt a közönség a hagyományokhoz híven szavazza meg a 15 legszebb ifjú hölgyet, melyek közül egy szakmai zsűri emeli ki a bál szépét és annak udvarhölgyeit. A kiválasztott hölgyeknek másnap is jut szerep, amikor a hagyományoknak megfelelően lovashuszárok kíséretében sétakocsiról mutatkoznak be a nagyközönségnek. A bál szépe és udvarhölgyei ajándékot is kapnak, mégpedig a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített Viktória-, Rotschild- és Apponyi-mintás serlegvázákat. Ugyancsak a herendi Apponyi-mintás porcelán lesz az est fénypontja a vacsoránál is, hiszen a cég 3500 db porcelánt biztosít az étkezéshez.

Az Anna-bál köré rendezett több napos programsorozat már az elmúlt években bizonyította létjogosultságát, hiszen több ezren kísérték figyelemmel a rendezvényeket. Ebben az évben az Operafüred előadásait emelte ki a polgármester, ahol a Magyar Állami Operaház művészei fognak fellépni. A Gyógy téren megrendezésre kerülő előadásokat július 23-án, 24-én és 26-án tekinthetik meg az érdeklődők. Ugyancsak ezen a téren lesz látható valamivel korábban, a július 21-én kezdődő prímásverseny, illetve másnap a gálaműsora. A II. Lavotta János Cigányprímás versennyel kapcsolatosan Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes prímása elmondta, hogy azt a Hagyományok Házával közösen szervezik minden évben. A kiírásban ugyanakkor olyan 16-35 év közötti, klasszikus hagyományokat követő, a páros években népzenei, míg a páratlan években cigányprímások nevezését várják, akiknek egy-egy ötperces, szabadon választott előadást kell produkálniuk.

Az Anna-bál hagyományaihoz híven ebben az évben is lesz szívhalászat július 24-én, a bál előestéjén. A Balaton vízén lebegő hajóról próbálják a hölgyek a vízen úszó fából készült szíveket kihalászni.

A 190. Anna-bál díszvendége Komárom, Balatonfüred kulturális testvérvárosa lesz.