A TV-képminőség, amitől leesik az állunk

8K Ultra HD TV

A fejlesztők nemcsak a felbontást, hanem a képfrissítési frekvenciát is szépen lassan az egekbe növelik.

Az elmúlt időkben szépen lassan kezdtünk már hozzászokni ahhoz, hogy az elektronikai kereskedések polcait ellepik a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontású 4K Ultra HD televíziós készülékek, azonban tévedés lenne azt hinni, hogy ez után egyszerűen már nem lehet hova fejlődni.

A 2 megapixeles Full HD-t váltó 8 megapixeles 4K Ultra HD után ugyanis érkezik a 8K Ultra HD, mely nem kevesebb mint 7680×4320 képpontos, vagyis 32 megapixeles felbontással rendelkezik. Az amszterdami IBC 2014 szakkiállítás egyik fő mozgatórugója már a 8K (és a HDR) volt, olyannyira, hogy a rendezvényen több 8K demót is meg lehetett tekinteni.

8K Ultra HD TV
8K Ultra HD TV

Ezek közül a legérdekesebb az NHK bemutatója volt, ehhez ugyanis nem egyszerűen csak 30, vagy 60 fps sebességű 8K felvételeket használtak, hanem olyan demóvideókat, melyek 8K felbontással és 120 képkocka/másodperccel rendelkeznek. Beszámolók szerint az NHK demója egészen elképesztő volt, vagyis a hatalmas felbontás és a megszokottnál négyszer nagyobb képfrissítési frekvencia megtette a hatását – az IBC-n többek közt az idei futball világbajnokság egyes meccseit lehetett megtekinteni ilyen minőségben.

Az persze már más kérdés, hogy egyelőre még a 4K Ultra HD is éppen csak a szárnyait bontogatja és alig érhetőek el ilyen felbontású tartalmak, a 8K Ultra HD széles körben történő elterjedésére pedig várhatóan jó pár évet (vagy évtizedet) várhatunk még. Ráadásul a 8K előnyeit csak akkor élvezhetjük maximálisan, ha nagyon közelről nézzük a tévét, vagy pedig ha elképesztően nagyméretű televíziót vásárolunk.

(forrás: hir24.hu)