Könyv készült a nyolcvanas évek pécsi alternatív kultúrájának történetéről

Könyv készült a nyolcvanas évek pécsi alternatív kultúrájának történetéről

A nyolcvanas évekbeli Pécs progresszív művészetének és ellenkultúrájának történetét csaknem ötszáz oldalon és több mint ezer fotó és illusztráció hozzájárulásával dolgozza fel Koszits Attila könyve – közölte a kiadó sajtótájékoztatóján.

A Pécs Underground ’80 – Ellenkultúra, progresszív és avantgárd című kötet a szerző csaknem másfél évtizednyi kutatómunkájának eredményeként jött létre.

Közölték: az „egyetemes művészettörténet részére is hiánypótló” munka új információk és összefüggések feltárásával, többek között harmincegy interjú segédkezésével igyekszik bemutatni a rendszerváltást megelőző évek, évtizedek pécsi és Pécs környéki művészeti világát, kiemelten fókuszálva a könnyűzene szereplőire. A kötet első részét a két évtizeden keresztül a Magyar Rádió munkatársaként dolgozó, most hetvenkét éves alkotó a megyeszékhely hetvenes-nyolcvanas évekbeli kulturális intézményrendszerének, művészeti életének bemutatására szentelte, ameddig a második fejezetben az underground, alternatív zenei színtér elemzésére vállalkozott. A kötetben hangsúlyos szerepet kapnak az korábbi eseményeken részt vevő művészek és mesterek, a velük készült interjúk is igyekeznek árnyalni az korábbi helyi művészeti folyamatokat; róluk szól a harmadik fejezet. A teljesség igénye nélkül Kismányoky Károly, F. Kovács Attila, Pinczehelyi Sándor, Papp Károly, Hardy Péter, Kálmándy Ferenc, Kosári Aurél, Tresz Zsuzsa is megszólal a kötetben. Az információ alapján Koszits Attila arra a kérdésre is választ ad a könyvében, hogy a Kispál és a Borz miként vált az állam vezető zenekarává.

mti