William Kentridge nyerte az Asztúria hercegnője-díj művészeti kategóriáját

William Kentridge nyerte az Asztúria hercegnője-díj művészeti kategóriáját

A planéta talán legismertebb korunkbeli képzőművésze, a dél-afrikai William Kentridge veheti fel ebben az évben a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában – fedte fel döntését a zsűri Oviedóban.

Az elismerésre, amellyel azokat az alkotókat díjazzák, akik munkájukkal lényegesen hozzájárultak az emberiség kulturális örökségéhez, ebben az évben 43 művészt jelöltek 19 országból, kilétüket viszont a zsűri mint állandóan, most is titokban tartotta.

A döntés magyarázata alapján Kentridge nagyon multifunkcionális művész, aki rajzok, festmények, videoinstallációk, kollázsok, szobrok, fotográfiák készítése mellett, opera és színházi előadásokat rendez, egyben az internacionális színtér egyik leginnovatívabb alkotója, aki „mélyen elkötelezte magát a valóság mellett”.

Az 1955-ben Johannesburgban született művész világszemléletére és munkásságára úgyszintén hatással volt az apartheid elleni küzdelem, ahol ügyvéd szülei aktívan részt vettek. Apja példának okáért védte Nelson Mandelát is. Mindez meghatározta, hogy kezdetben nem művésznek készült, hanem politikatudományt hallgatott az felsőfokú intézményben.

A nyolcvanas évek elején Párizsba költözött, ahol Jacques Lecoq Internacionális Színházművészeti Akadémiáján tanult, később dolgozott televíziós sorozatok művészeti igazgatójaként, ezután animációkat alkotott saját rajzai alapján. A kilencvenes években kezdte kombinálni a heterogén műfajokat, a rajzot, a filmet, a színházat, ezzel multidiszciplináris művésszé válva. Alkotásaiban a valós politikai, társadalmi eseményeket formálja költői allegóriákká, megrázó módon dokumentálja az igazságtalanságot és az erőszakot.

Internacionális bemutatkozása 1997-ben a rangos kasseli Documenta X mai művészeti bemutatón volt, amit 1998-ban a Sao Pauló-i, egy évre rá a velencei biennále követett. William Kentridge munkáit akkortól fogva a Föld leglényegesebb múzeumaiban, kiállítótereiben mutatták be. 2010-ben a New York-i Korszerű Művészetek Múzeuma (MoMA) szentelt retrospektív kiállítást a művésznek, 2011-ben a fővárosi Szépművészeti Múzeumban nyílt tárlata.

Az Asztúria hercegnője-díjat 35 évvel ezelőtt alapították eredendően Asztúria hercege-díj néven, amit három éve módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, mindent összevetve elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

Az elismerést évente nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forintot) vehet keresztül az uralkodótól az októberi díjátadón.

A művészeti kategória korábbi díjazottjai közt van Francis Ford Coppola, Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassman, Bob Dylan és Pedro Almodóvar is.