Uniós földrajzi árujelző oltalmat kaphat a herendi porcelán

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kaphat a herendi porcelán

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kaphat a herendi porcelán egy új, az Európai Unió Bizottsága által közzétett rendeletjavaslat alapján.

Oltalom alá eshet a muranói üveg, a donegali gyapjú vagy a solingeni acél is.

A nemzetközileg elismert kézművesipari árucikkek tekintetében uniós földrajzi árujelző oltalom igénylésére eddig nem volt eshetőség, ezáltal a gyártók nem tudják uniós szinten igazolni a készítmények minősége és származása közti kapcsolatot – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a sajtó képviselőivel.

Mint írták, a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők rendszerének sikerére építve az Európai Unió Bizottsága közzétette a kézműves és ipari portékák földrajzi jelzéseiről szóló rendeletjavaslatát. A javaslat lehetővé tenné a régiójukhoz és tradicionális szaktudásukhoz kapcsolódó kézműves és ipari produktumok előállítóinak, hogy európai földrajziárujelző-oltalmat kaphassanak.

„Az Európai Unió nem vágyik lemaradni a szellemitulajdon-védelmi versenyben, aminek Kína és az Egyesült Államok az éllovasai. Brüsszelben egyre több olyan intézkedést hoznak, amellyel az uniós tagállamok vállalkozásainak segítenek a saját márkáik oltalmazásában – ennek egyik újabb állomása lehet az uniós földrajzi árujelzők bevezetése. Bízom abban, hogy az internacionális, tetejébe hazai gazdasági ösztönzők egyre több magyar céget sarkallnak szellemi tulajdonuk tudatosabb védelmére, amellyel még nagyobb versenyelőnyt és gazdasági hasznot szerezhetnek” – idézte Pomázi Gyulát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnökét a közlemény.

A javaslat elfogadása során a fogyasztók gördülékenyebben tudják azonosítani a komoly árucikkeket, és megalapozottabb döntéseket tudnak hozni a vásárláskor. Előrelépést jelent a foglalkoztatásban is, merthogy a földrajziárujelző-oltalom vonzóvá teszi a régiókat, nyújt támogatást megőrizni a szakértelmet és a munkahelyeket, ezáltal hozzájárul ezeknek a régióknak a gazdasági fejlődéséhez.

A rendelet azt is elő akarja támogatni, hogy a szokásos kézműves és ipari áruk egyenrangúak legyenek a mezőgazdasági termékeknél már létező, oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel.

mti